Motion till riksdagen
2014/15:1180
av Jonas Gunnarsson m.fl. (S)

Skadestånd till tvångssteriliserade


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kompensation till dem som har tvångssteriliserats till följd av de tidigare bestämmelserna i könstillhörighetslagen.

Motivering

Den 17 juni 2014 beslutade Justitiekanslern (JK) att inte utge ersättning till dem som anfört skadeståndsanspråk med anledning av den tvångssterilisering de genomgått till följd av den gamla könstillhörighetslagen.

Kravet på tvångssterilisering för den som vill ändra könsidentitet togs bort av riksdagen 2013. Tidigare samma år hade Kammarrätten i Stockholm kommit fram till att kravet på tvångssterilisering stred mot svensk grundlag liksom mot europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

I juni 2013 antog Europarådets parlamentarikerförsamling resolution 1945 (2013), som stöddes av de svenska riksdagsledamöter som deltog i omröstningen. Resolutionen är tydlig i att tvångssteriliseringar och tvångskastration är oacceptabelt och att de som utsatts för detta bör ges en offentlig ursäkt och någon form av finansiell kompensation.

Sverige har en lång och grym historia på det här området. I många delar har vi hanterat detta och synliggjort vår historia och utgett kompensation till dem som utsattes för denna kränkning från 30-talet fram till mitten av 70-talet. Regeringen bör överväga att utvidga denna princip till att även omfatta den grupp som utsattes för tvångssterilisering till följd av den gamla könstillhörighetslagen.

.

Jonas Gunnarsson (S)

 

Hannah Bergstedt (S)

Roza Güclü Hedin (S)

Hillevi Larsson (S)

Börje Vestlund (S)