Motion till riksdagen
2014/15:1171
av Anna Wallén och Roza Güclü Hedin (S)

Effektivare narkotikaklassning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en effektivare narkotikaklassning.

Motivering

Tull och polis har viktiga roller i kampen mot narkotika men arbetet mot narkotika måste ske på bred front. Utvecklingen på nätet försvårar arbetet med att kontrollera tillgången på narkotika. Marknadsföringen på webbsidor och internetforum är tillgänglig för alla, vilket ökar risken för spridning. Ofta saluförs nya preparat som ännu inte narkotikaklassats. Så snart ett preparat blivit narkotikaklassat kommer ett nytt preparat med liknande sammansättning ut på marknaden. Det gör att många olika typer av droger som ofta beställs via nätet är lagliga då klassningen av preparaten inte sker tillräckligt snabbt. Drogproducenterna ligger hela tiden steget före. Det måste till en lösning för att snabbare och effektivare narkotikaklassa farliga preparat.

Mot bakgrund av detta bör det prövas om en lagändring kan göras så att besläktade preparat kan klassas som grupp. Med en sådan ändring behöver inte varje preparat klassas för sig, och nya preparat som kommer ut på marknaden kan omfattas av klassningen bara genom sitt släktskap med tidigare klassade preparat (familjeklassning). Det skulle kunna vara ett komplement till den så kallade förstörelselagen som ger möjlighet att förstöra narkotikaliknande preparat som ännu inte förbjudits. Förstörelselagen kan tyckas tandlös eftersom ingen kan dömas för brott men är viktig eftersom man räddar människoliv genom att stoppa preparaten.

För att ge tull och polis bättre verktyg i kampen mot narkotika bör regeringen undersöka möjligheten att genomföra en lagändring så att besläktade preparat kan klassas som grupp.

.

Anna Wallén (S)

Roza Güclü Hedin (S)