Motion till riksdagen
2014/15:1166
av Hans Ekström (S)

Bortförande av övergivna båtar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att ändra regelverket så att kommuner eller andra offentliga aktörer får rätt att föra bort övergivna båtar.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga införandet av ett båtregister.

Motivering

För att underlätta bortförandet av övergivna båtar bör riksdagen se över möjligheten att förändra regelverket så att kommuner eller annan offentlig aktör äger denna rätt samt överväga införandet av ett båtregister.

Nedskräpande båtar som ingen gör anspråk på eller som inte utgör hinder eller fara för sjöfarten får inte flyttas av kommuner eller annan offentlig aktör. Detta innebär att båtar som övergivits förfaller och riskerar att börja läcka eller orsaka annan negativ miljöpåverkan. Problemet med nedskräpande båtar väntas öka eftersom antalet uttjänta båtar förväntas öka kraftigt. Genom att möjliggöra för kommunerna att omhänderta dessa kan problemen undvikas. Ett införande av båtregister skulle underlätta att utkräva ägaransvar då man enklare kan spåra båtens ägare.

 

.

Hans Ekström (S)