Motion till riksdagen
2014/15:1165
av Hans Ekström (S)

Rusta upp TGOJ-banan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att rusta upp TGOJ-banan och därmed bättre möjliggöra transporter från Bergslagen.

Motivering

Goda transportmöjligheter av malmen är viktigt för svensk gruvnäring. Bättre järnväg till kusten för vidare transport ut i världen är en viktig del för att förmå investerare att våga satsa i verksamheten.

För godstransporter är sträckan mellan Oxelösund och Borlänge ett viktigt funktionellt stråk. TGOJ-banan har både nationell och regional betydelse genom att den är en viktig del i transportsystemet för näringslivets transporter på järnväg och binder ihop godsstråken i Bergslagen med Oxelösunds hamn.

Oxelösunds hamn är ett av landets viktigaste godstrafikstråk och därmed av mycket stor betydelse för gruvnäringen. Oxelösunds hamn har mycket kort insegling, är isfri året om och har ett djup på 16,5 meter. Motorväg och järnväg ligger i direkt anslutning till kajerna. Oxelösunds hamn är en av Sveriges sex största hamnar och har betydande verksamhet.

I förslaget till nationell plan för infrastruktur utpekas Oxelösunds hamn som en strategisk hamn. De internationella godsströmmarna kommer att öka kraftigt på lång sikt. Oxelösunds hamn är på grund av sin strategiska placering med transportleder för väg, järnväg och flyg central för svenskt transportsystem.

Oxelösunds hamn kan erbjuda en lösning för malmexport omgående; det är den mest ekonomiskt fördelaktiga lösningen och ett led i att uppnå de klimatpolitiska målen som regeringen har satt upp.

Trafikverket uttalade tidigt att alternativet med Oxelösund–Bergslagen var det mest effektiva för malmtransporter.

.

Hans Ekström (S)