Motion till riksdagen
2014/15:1161
av Anna-Lena Sörenson m.fl. (S)

Modernisering av socialtjänsten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över socialtjänstlagen för att göra det enklare för den enskilde att ta del av servicetjänster.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över socialtjänstlagen för att ge kommunerna förutsättningar att förenkla sin service till enskilda medborgare.

Motivering

I Linköpings kommun har man sedan början av 1990-talet praktiserat en modell som ger enskilda tillgång till stödinsatser utan krångliga biståndsbeslut. Den enskilde och utföraren träffar i samråd en överenskommelse om stödet och utifrån detta görs ett serviceavtal för att förtydliga vad insatsen ska innehålla. I inledningsskedet erbjöds personer över 75 år hemtjänst som en serviceinsats, utan krav på biståndsbeslut. Sedan början av 2000-talet har modellen utökats till att även gälla andra delar av socialtjänsten såsom hemtjänsten, familjestödet och hjälp till missbrukare. Idag behövs ingen utredning med bedömning och myndighetsbeslut för att man ska få ta del av kommunens stödinsatser inom dessa områden.

Modellen möjliggör för fler människor att söka stöd och få hjälp i ett tidigt skede. Det finns ingen anledning att misstänka att människor utnyttjar systemet; de allra flesta vill så långt som möjligt klara sig själva. Uppföljningar visar att modellen inte inneburit några ökade kostnader.

Modellen ställer höga krav på information och uppsökande verksamhet. Invånarna i kommunen ska veta vad de har för möjligheter och att de kan söka bistånd om de inte är nöjda med de insatser som de får. För behov som inte tillgodoses ska rätten till bistånd alltid finnas kvar.

Det finns dock vissa oklarheter kring rättsläget. En restriktiv tolkning av lagstiftningen kan innebära att individuellt utformat stöd enligt socialtjänstlagen inte kan erbjudas på detta lättillgängliga sätt. Linköpings kommun har under senare tid fått flera synpunkter från Socialstyrelsen och har tvingats genomföra begränsningar av modellen.

I Linköpings kommun råder konsensus kring den förenklade biståndsbedömningen och pensionärsorganisationerna är positiva.

Regeringen bör ta initiativ till en översyn av socialtjänstlagen. Ett förtydligande skulle möjliggöra fortsatta satsningar på servicetjänster som den enskilde kan ta del av efter eget bestämmande och utan biståndsbeslut. De administrativa resurser som krävs för biståndsbesluten kan i stället användas för att göra uppföljningar.

.

Anna-Lena Sörenson (S)

 

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)