Motion till riksdagen
2014/15:1152
av Catharina Bråkenhielm och Kenneth G Forslund (S)

Marina och kustnära miljöer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av finansieringen av städningen av marina och kustnära miljöer.

Motivering

Skräp utgör ett allvarligt problem i marina och kustnära miljöer och problemet ökar. Skräpet skadar, orsakar lidande samt hotar ekologiska system, varför det måste transporteras bort. Den för kustkommunerna så betydelsefulla turistnäringen drabbas dessutom av nedskräpade holmar och skär.

I Sverige är Bohuslän särskilt drabbat av marin nedskräpning. Varje år driver cirka 6 000 kubikmeter skräp iland längs Bohuskusten. Från Nordsjön och Baltikum för strömmar med sig skräpet till Skagerrak och Kattegatt där det samlas och blåser iland.

Cirka 80 procent av det skräp som idag tas omhand har sitt ursprung i utlandet, och ungefär 10 procent av Nordsjöns totala marina skräpmängd hamnar längs de bohuslänska stränderna.

Arbetet med strandstädning är ett uppdrag som faller utanför ordinarie upp ­gifter och ansvar hos stat, region och kommun. Många kommuner arbetar med strandstädning och tillhandahåller arbetsbåtar och arbetsledande personal och transporterar skräpet till de kommunala sopstationerna för vidare destruktion.

Det är emellertid osäkert om det i framtiden kommer att finnas ekonomiska resurser för denna verksamhet när kommunerna måste prioritera basverksamheter som skola, vård och omsorg.

Det finns därför ett behov av att göra en nationell översyn av hur städningen av marina och kustnära miljöer i framtiden ska finansieras.

.

Catharina Bråkenhielm (S)

Kenneth G Forslund (S)