Den regionala nyhetsbevakningen har försämrats under senare år. TV4 lade ner sina lokala nyhetssändningar. Så många som 140 av de cirka 165 tjänsterna försvann. Redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro är avvecklade. TV4 satsar nu mer på det nationella Nyheterna, vilket kommer att innebära ett demokratibekymmer då speglingen och mångfalden av nyheter från hela landet minskar.
Även SVT har omstrukturerat sin bevakning av Sveriges olika delar. I förslaget tog SVT bort 30 tekniska tjänster och 5 sändningsorter. Mediebevakningen har minskat, och det är inte bra för någon att man inte får ut information ordentligt.
Medieföretagen sparar pengar och effektiviserar. Vi ser ett allt starkare urbant perspektiv i såväl regionala som nationella medier där de stora dagstidningarna har en särskilt viktig roll i att sätta den politiska agendan. Det urbana perspektivet påverkar såväl enskilda människor och medborgare som olika typer av beslutsfattare, politiker och journalister. Förskjutningen av journalistiken kan därmed bidra till att påverka de politiska prioriteringarna, prioriteringar som kan handla om landets framtida infrastruktur och välfärd.
Utvecklingen av medielandskapet riskerar leda till en större uppdelning av landet. Landsbygden riskerar hamna både i en politisk och en demokratisk skugga – något som inte bara är en risk för mindre orters och landsbygdens utveckling utan som också riskerar att bana väg för odemokratiska krafter.
Regeringen bör överväga behovet av att belysa frågan om insatser för att stärka den regionala nyhetsbevakningen i hela landet.
.
Monica Haider (S) |
Tomas Eneroth (S) |