Motion till riksdagen
2014/15:1144
av Monica Haider och Tomas Eneroth (S)

Mobiltäckning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om mobiltäckning.

Motivering

Sverige är ett land som ligger i framkant i utvecklingen av mobiltelefonin. På få ställen i världen finns så många användare av mobil teknik som i Sverige. Trots det finns fortfarande stora problem med täckning i glesbygden. Bor man i glesbygden utanför storstäderna kan det bli stora problem. Det handlar inte bara om tillgänglighet utan också om säkerhet. Det är ett arbetsmiljökrav från skogsarbetare, från lantarbetare och från sådana som jobbar i skog och mark. Det är också ett säkerhetskrav för turister och andra som befinner sig utanför tätbefolkade områden. Har man ingen täckning för telefon så kan man inte ens ringa nödnumret 112.

En granskning som Sveriges Radio presenterade i våras visar att det på flera ställen där operatörernas egna kartor visar att det ska finnas täckning i praktiken inte gör det. Flera av radions lokalstationer har via sina lyssnare markerat områden som saknar täckning och som inte stämmer med var operatörerna visar på sina hemsidor. Kronobergs län är ett sådant län.

Den ansvariga myndigheten Post- och telestyrelsen, PTS, ställer i dag inga krav på operatörerna att ha täckning över hela landet, inte ens på de områden operatörerna själva säger sig ha täckning på. Regeringen borde överväga en översyn av kraven på större mobiltäckning som PTS ställer mot operatörer vid auktioner.

.

Monica Haider (S)

Tomas Eneroth (S)