Under åtta år har alliansregeringen skött Sveriges statsfinanser väl. Vid maktskiftet lämnades Europas kanske starkaste offentliga finanser över till en ny regering. Samtidigt är Sverige en förhållandevis liten men samtidigt en öppen och exportberoende ekonomi, vilket gör att vi inte ensamma styr vårt lands ekonomiska öde. Det som händer i andra länder får återverkningar på det som händer i svensk ekonomi och svenska företag.
Detta gör jobben viktiga. Det är viktigt att jobben blir fler och kommer fler till del, då alla jobb behövs. Många jobb kommer att fortsätta att skapas i småföretag. Därför behöver vi fortsätta underlätta för företag och arbetsgivare att kunna växa. Med sänkta arbetsgivaravgifter skulle fler jobb kunna skapas och fler företag kunna växa.
En av de stora kostnaderna, särskilt för småföretag, är arbetsgivaravgifterna. De skapar stora utgifter för ett småföretag som vill anställa ytterligare en person. För varje anställd betalar en arbetsgivare dels en bruttolön till den anställde, dels sociala avgifter. De sociala avgifterna består bland annat av en lagstadgad arbetsgivaravgift som hjälper till att bekosta det sociala skyddsnätet. De lagstadgade avgifterna inkluderar också bland annat en allmän löneavgift som i praktiken är en skatt snarare än en avgift.
Alliansen genomförde en rad sänkningar av arbetsgivaravgiften. Den generella avgiften har sänkts, men främst för unga och äldre sänktes avgiften.
Vänsterregeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet har valt en politik med bland annat förslag om att slopa nedsättningen av socialavgifterna, inklusive den allmänna löneavgiften, för personer som vid årets ingång inte har fyllt 26 år. Samt att den särskilda löneskatten återinförs delvis på lön och andra ersättningar för arbete samt på inkomst av aktiv näringsverksamhet för personer som har fyllt 65 år. Det är två förslag som kommer att göra det dyrare för arbetsgivare i Sverige att anställa både äldre och yngre. Det är fel väg att gå – det är en politik som slår mot jobb och tillväxt.
Med ovanstående som bakgrund yrkar jag på att regeringen ser över möjligheterna att sänka arbetsgivaravgifterna.
.
Jenny Petersson (M) |
|