Motion till riksdagen
2014/15:1139
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

Sociala kriterier vid upphandlingarna i samband med byggnationen av Ostlänken


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att använda sociala kriterier i samband med upphandlingarna inför byggnationen av Ostlänken.

Motivering

Tidigare i år antog EU:s ministerråd tre nya direktiv för offentlig upphandling. Bland annat är direktiven tänkta att öka möjligheterna för små och medelstora företag att finnas med i upphandlingar. Det finns också med skrivningar som gör det möjligt att ställa miljökrav och sociala krav i samband med upphandlingar.

Enligt beslutet måste direktiven vara införlivade i svensk lag senast våren 2016 vilket gör att Ostlänken, med byggstart 2017, tillhör ett av de största projekten som ska upphandlas med de nya reglerna. Flera av upphandlingarna inför byggande av Ostlänken startar tidigt och påbörjas redan innan lagstiftningen finns på plats.

Ostlänken är därmed ett av de projekt som lämpar sig bäst för att redan i tidigt stadium använda sig av den kommande lagstiftningen genom att ta med bland annat sociala kriterier i upphandlingarna. Projektet är av den magnituden att det finns stora möjligheter att ge utrymme för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att finnas med i arbetet. Det kan också bidra till att personer med funktionshinder, fysiskt eller psykiskt, samt andra grupper kommer in på arbetsmarknaden. Därför bör regeringen undersöka möjligheten för myndigheten att ta hänsyn till sociala kriterier vid upphandlingar avseende bygget av Ostlänken.

.

Teresa Carvalho (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)