Motion till riksdagen
2014/15:1138
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

EWK-museets framtid


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inleda en dialog om möjligheterna att göra det lättare för Arbetets museum att fortsätta driva EWK-museet för politisk illustrationskonst.

Motivering

Under de fem år som passerat sedan EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst öppnades i Arbetets museums lokaler i Norrköping har dagsaktuella och högst brännande ämnen gestaltats med både nationella och internationella politiska illustratörer. Efter grundprincipen ”EWK:s anda” har olika målgrupper nåtts i utställningar, vandringsutställningar, seminarier och konferenser, allt med förankring i EWK:s egen ambition med museet – att inspirera unga människor att reflektera över sin samtid. Genom detta har museet kunnat implementera satir och karikatyr som verktyg i dialogen med ungdomar om frågor som demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde.

 

Under fem år har EWK-museet mycket lyckosamt drivit projektet Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst. Detta har resulterat i internationellt uppmärksammade konferenser, seminarier och vandringsutställningar som alla behandlat frågan om satirbildens betydelse i samhället med fokus på vem som har makten i det offentliga rummet. Vidare har museet de senaste åren arbetat efter Kulturdepartementets linje att producera utställningar riktade till barn och ungdomar. År 2011 gjordes utställningen Bamse & Du där barn och vuxna fick veta hur Bamses skapare Rune Andréasson behandlade bland annat barnfattigdom, mobbning och olika familjekonstellationer i sina serier. Under sommaren och hösten 2012 fortsatte museet i samma anda då barn och vuxna fick en resa in i Mumintrollets värld i utställningen Det stora äventyret. Där visades olika sidor av den finska författaren och politiska illustratören Tove Jansson, från hennes bilderböcker till hennes vassa satirteckningar om andra världskrigets Finland. Sommaren 2014 visades Det var en gång där en tillåtande mångkulturell värld i opposition mot stereotyper mötte barnfamiljerna. Vidare har museet tagit fram det mycket populära workshopkonceptet Allas lika värde, där skolklasser i åldern 13–18 år i samtal och värderingsövningar får möta både sina egna och andras fördomar.

 

Det ovanstående visar tydligt hur museet gång på gång arrangerar viktiga och dagsaktuella möten som alla landar mitt i det globala samtalet om yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Sedan april 2009 när det sedan länge planerade EWK-museet, Centrum för politisk illustrationskonst, invigdes har verksamheten finansierats med tillfälliga bidrag från Centerpartiet, Lantbrukarnas Riksförbund, Aftonbladet och Söderköpings kommun och en intendenttjänst har tillfälligt finansierats av Östsam, Lantbrukarnas Riksförbund, Folksam, ABF och LO. Även Arbetets museum har varit delaktigt i denna finansiering. Museet är dock i behov av större kontinuerligt ansvarstagande för att kunna utvecklas och fortsätta ha en intendent och därmed inte behöva begränsas till att bevara EWK:s samlade verk. Vi anser därför att ett samlat initiativ bör tas med syftet att Arbetets museum ska få permanent möjlighet att driva EWK-museet inom museet, och därmed visa en världsunik samling som lyfter den politiska illustrationskonsten och håller den levande för en bred allmänhet. 

.

Teresa Carvalho (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Johan Andersson (S)

Johan Löfstrand (S)

Mattias Ottosson (S)