Motion till riksdagen
2014/15:1132
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (SD)

En jämnare mätningsmetod för kommuner vad gäller asylsökande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av möjligheten att införa en kvartalsavstämning av kommuners rätt till ekonomiskt stöd för asylsökande.

Motivering

I dagsläget sker en avstämning med kommuner den 30 april varje år hur många asylsökande som finns i den kommunen. Då fördelas en del av den kraftigt ökande utgiften till kommuner på grund av den nu förda invandringspolitiken. Det har samtidigt skett en kraftig ökning av privata aktörer och asylströmmen kommer sannolikt att kraftigt öka. Världen är orolig och Sverige har i princip öppna gränser. Detta innebär att kommunerna kommer göra kraftiga underskott innan det är dags för nästa avstämning.

 

Praktiska exempel är väl att enligt en pilotstudie där Migrationsverket och SKL redovisas citat Enligt de experter från Sveriges kommuner och landsting (SKL) som arbetat med pilotstudien går det ändå att slå fast att kommuner med många asylsökande har klart större kostnader än vad staten ersätter”.

Kommunerna får alltså inte bara för lite pengar utan man får även en felaktig avräkning. Enligt studien har minst ett 60-tal nya privata boenden öppnat bara de sista 6 månaderna. Det betyder rent konkret att kommunen har inga extra pengar att vänta från staten innan den 30 april en enligt Sverigedemokraterna helt ohållbar situation. En kvartalsavräkning borde ge en mycket mer rättvisande bild av hur många asylsökande en kommun har.

 

.

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)