Motion till riksdagen
2014/15:1127
av Kent Ekeroth (SD)

Åldersbestämning av immigranter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att med vetenskapliga metoder åldersbestämma immigranter som vid prövning av uppehållstillståndet vill behandlas eller kommer att bli behandlade som om de var under 18 år.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att prövningen av uppehållstillståndet för den som vägrar att delta i åldersbestämning ska avslutas och personen ska av- eller utvisas med omedelbar verkan.

Motivering

Det har visat sig att de så kallade "ensamkommande flyktingbarnen", som ökat markant i Sverige på senare tid men även i våra grannländer, i många fall är över 18 år gamla. I Norge visade tandtester från Odontologisk fakultet vid Universitetet i Oslo år 2009 att nio av tio minderåriga i själva verket var över 18 och här i Sverige har Migrationsverket i efterhand skrivit upp åldern i 15 procent av fallen. Danmarks rättsmedicinska institut testade år 2010 i sin tur 120 ensamkommande unga män som uppgivit att de var under 18 år. Av de 120 flyttades 71 direkt över till gruppen vuxna asylsökande, och förlorade därmed den gräddfil till asyl som ungdomar under 18 år har även i Danmark. Detta frivilliga ålderstest görs via röntgen av händer och tänder samt en kroppslig besiktning.

 

Situationen med att ljuga om sin ålder lär inte skilja sig speciellt mycket i Sverige från den i Norge eller Danmark, vilket uppskrivningen av åldrarna som Migrationsverket gjort vittnar om. Detta innebär att behovet av att åldersbestämma de som påstår sig vara barn är stort.

 

På Migrationsverket i Malmö sa informatören Fredrik Bengtsson följande:

Vi slutade helt med att röntga tänder och handleder för något år sedan eftersom vi tycker det är en osäker metod. Bedömningen har ofta ett åldersspann på två–tre år och då har vi ingen nytta av den. Vi djupintervjuar istället de sökande när vi är osäkra på om de är under arton år. Och vi väljer konsekvent att hellre fria än fälla.

 

Men det argumentet håller inte. Genom att röntga tänder och handleder får man som Bengtsson själv erkänner ett åldersspann på 12 år enligt Olle Söder på Svenska Barnläkarföreningen, vilket innebär att man i alla fall kan avfärda de som är över 20 år gamla från att klassas som barn. Därmed kan fusk undvikas och det bör ligga i allas intresse att systemet beivrar de som försöker missbruka det.

 

Ett lagstadgat krav på åldersbestämning behövs. Därför bör Sverige omgående införa åldersbestämning som baseras på vetenskapliga metoder såsom röntgen av tänder och handleder men eventuellt även andra nya metoder som har ännu större tillförlitlighet. Denna åldersbestämning ska omfatta de som påstår sig vara under 18 år eller av andra påstås vara under 18 år, eller som av andra anledningar antas vara under 18 år och därigenom behandlas som om de vore under 18 år och därmed drar nytta av de fördelaktiga regler som gäller för personer under 18 år. Är det helt orimligt att personen i fråga skulle vara över 18 år, som t.ex. ett spädbarn eller barn som extremt tydligt inte uppnått tonåren får undantag från åldersbestämning göras.

 

Vägrar de att undergå sådan undersökning och därmed väljer att inte samarbeta med myndigheterna ska deras utredning avslås och personen i fråga ut- eller avvisas.

 

.

Kent Ekeroth (SD)