Motion till riksdagen
2014/15:1124
av Stefan Jakobsson (SD)

Återinförande av pedagogiska skolledare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av möjligheten att låta skolledare koncentrera sig på det pedagogiska ansvaret och att till största delen befria dem från det ekonomiska.

Motivering

För att skolan/förskolan skall kunna bedrivas på ett rimligt sätt måste de överbelastade skolledarna kunna fokusera på det pedagogiska. Kommunen har många personer som kan vara behjälpliga med det ekonomiska. Självklart måste en del av det ekonomiska ligga kvar hos skolledarna men inte 50/50-fördelningen som det i vissa fall kan vara idag utan med kraftig förskjutning mot det pedagogiska.

Idag sjunker alla mätbara värden vad gäller skolväsendet samt personal lämnar för andra yrken. En av de bidragande orsakerna är att skolledare inte hinner ägna sig åt sin personals pedagogiska utveckling samt ha god pedagogisk framförhållning. Då lärlingssystemet, betygsystemet och även 4-årig utbildning är återinfört som redan fanns i systemet för 20–30 år sedan så ser vi inget problem med att även sluta cirkeln för skolledare. En skolledare skall ha som främsta mål att driva den pedagogiska utvecklingen framåt inte som idag att det ekonomiska tar alldeles för stort utrymme.

 

.

Stefan Jakobsson (SD)