Motion till riksdagen
2014/15:1120
av Richard Jomshof m.fl. (SD)

Lärarlegitimation utan undantagsregler


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta bort möjligheterna till undantag från reglerna om legitimation och betygssättning i fråga om lärarlegitimationen.

Motivering

Enligt beslut ska endast lärare och förskollärare som har legitimation få anställas utan tidsbegränsning. Trots detta har flera lärargrupper undantagits från kravet på lärarlegitimation. Det är viktigt att poängtera att ett av huvudmålen med Sverigedemokraternas skol- och utbildningspolitik är att skapa en likvärdig och rättvis skola. Därför är vi mycket tveksamma till att vissa lärargrupper tillåts undervisa utan tidsbegränsning, även i de fall det saknas legitimation.

Vi har förståelse för att det under en övergångsperiod kommer att vara svårt att hitta legitimerade lärare med rätt kompetens inom vissa delar av skolväsendet, inte minst lärare som undervisar i modersmål eller yrkesämne. Att man valt att bygga in flera undantag i det nya systemet är dock inte hållbart, då vi ser dessa undantag som ett hot mot den likvärdiga och rättvisa skolan.

Sverigedemokraternas uppfattning är att inga undantag från kravet på legitimation ska tillåtas, annat än under en kortare övergångsperiod. Därför menar vi att denna möjlighet ska tas bort. Vidare är vi starkt kritiska till att lärare i modersmål och yrkesämnen ska få sätta betyg även i de fall det saknas legitimation, av samma skäl som framförs ovan. Därför menar vi att även denna möjlighet ska tas bort.

 

.

Richard Jomshof (SD)

 

Carina Herrstedt (SD)

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)

Nina Kain (SD)

Christina Thuring (SD)