Motion till riksdagen
2014/15:1118
av Stefan Jakobsson och Christina Thuring (SD)

Införandet av ålderslärare i grundskolan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa ålderslärare på alla grundskolor.

Motivering

Anledningarna till att införa ålderslärare är många men några av de viktigaste punkterna är arbetsbelastningen och legitimeringen på de betygssättande lärarna.

Enligt en rapport från OECD och i samtal med dem om hur skolan i Sverige ser ut. Sammanfattningen av denna rapport kan man klargöra i några punkter:

  1. Lärarnas nuvarande utbildning på högskolorna/gymnasium/grundskolor är alldeles för låg. Både vad det gäller det pedagogiska, kognitiva, och ledarskapsutbildning. En stor reform måste genomföras där vi återinför ett grundkrav för att kunna söka till lärarutbildningen.
  2. Arbetskollegiet i läroverk och skolor kan inte upprätthålla god kvalitet på utbildningen vilket visar sig i elevernas betyg på grund av all administration, elevers utåtagerande, dåligt stöd från skolledare, som måste lägga mer fokus på det ekonomiska än det pedagogiska.
  3. Förstatligande av skolan är ett måste då kommunerna inte har det kunnande som behövs för att bedriva skolenheter.
  4. Det bör finnas långsiktiga mål och politisk konsensus över skolans uppgifter samt att det skall fungera över tid och med tydliga förväntningar och återrapporteringskrav.
  5. Det bör finnas tydlig ansvarsfördelning och en översyn över alla enheter som är kopplade till skolväsendet samt deras myndighetsfördelning.

Man kan alltså se att det nuvarande skolsystemet inte kommer att överleva om alla dessa förändringar skall göras utan resursökningar.

En av de allvarligaste bristerna som kommer att finnas under denna uppbyggnadsperiod är avsaknaden av betygssättande lärare.

Om vi då låter ålderslärare med lång gedigen erfarenhet men kanske inte energin att möta elever varje dag axla uppgifterna:

Samt säkert en massa andra saker som kan tillföras tills deras tjänst.

Ur elevperspektiv så är detta mycket bra då undervisande lärare och rättande lärare inte är samma person och på så sätt försvinner en del av beroendeställningen.

Invändningar är att eleven är ju inte bara vad som skrivs på prov utan även i klassammanhang men detta löses genom att åldersläraren vistas ju i klassen.

Att efter en lång karriär få avsluta med äran i topp och dela med sig av den erfarenhet som man tillförskansat sig borde vara en självklarhet.

.

Stefan Jakobsson (SD)

Christina Thuring (SD)