Motion till riksdagen
2014/15:1117
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (SD)

Tidsgräns för språktolk


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av möjligheten att införa en tidsgräns för språktolk.

Motivering

Vi anser att det svenska språket är nyckeln in till det svenska samhället.

Men det är inte försvarbart att personer som bott i detta land tio, femton och till och med tjugo år använder sig av språktolk. Vi förstår och accepterar att språktolk måste finnas för de som är nyanlända och har bott i Sverige en kortare tid. Vi tycker däremot att det är en moralisk skyldighet att lära sig språket i det landet man har valt att bosätta sig i.

Vi tycker att en rimlig gräns borde sättas att efter man bott i Sverige i fem år har man haft tillfälle att lära sig det svenska språket. Är inte så fallet får man bekosta detta på egen hand. Vad det gäller personer som av medicinska skäl har tappat sin förmåga att uttrycka sig på sitt nya språk får självklart undantag göras.

Denna motion är inte särskilt kontroversiell då vi tycker det är en skyldighet att man lär sig det svenska språket så fort som möjligt. En femårsperiod är en rimlig gräns att kräva att man behärskar det svenska språket. Detta är ett sätt för oss att ställa krav på en motprestation mot de som kommit till vårt land och nyttjar det svenska systemet.

 

.

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)