Motion till riksdagen
2014/15:1116
av Richard Jomshof och Per Ramhorn (SD)

Fler utbildningsplatser för läkare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka anslaget till utbildningsplatser för läkare.

Motivering

I början på 1990-talet förutsåg flera organisationer en framtida läkarbrist, däribland tunga organisationer som SCB, Högskoleverket och Socialstyrelsen. Trots att dessa tunga instanser varnade för en framtida läkarbrist valde riksdagen att minska antalet medicinska utbildningsplatser från 900 till nära hälften, efter ett intensivt lobbyarbete från Läkarförbundet. Resultatet är att vi i dag saknar närmare 1 000 färdigutbildade läkare på grund av denna omotiverade nedskärning av antalet utbildningsplatser för läkare.

För att motverka den akuta läkarbrist som uppstått efter denna nedskärning har ett stort antal utländska läkare anställts i vårt land, vilket i vissa fall inneburit språkproblem och feldiagnostiseringar. Vidare har antalet stafettläkare blivit allt fler, med stora kostnadsökningar för flera landsting som följd. SVT Rapport kunde till exempel den 16 augusti 2011 rapportera att Sahlgrenska sjukhuset på mindre än ett halvår spräckt budgeten för stafettläkare på 27 miljoner kronor, samt att man i juli månad samma år var uppe i en kostnad på hela 47 miljoner kronor. Vid halvårsskiftet samma år hade man på Gotland och i Blekinge spenderat mer pengar på stafettläkare än vad man hade gjort under hela 2010.

Sverigedemokraterna vill därför att regeringen tillskjuter ytterligare 325 miljoner kronor under budgetperioden, för att utöka antalet utbildningsplatser för blivande läkare och därmed avhjälpa den brist på läkare som föreligger i vårt land.

 

.

Richard Jomshof (SD)

Per Ramhorn (SD)