Motion till riksdagen
2014/15:1110
av Kent Ekeroth (SD)

Spartanska fängelser


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bygga spartanska fängelser anpassade efter personer som antingen ska utvisas efter dom eller som har fått riktigt livstidsstraff.

Motivering

Till stor del p.g.a. Schengensamarbetets uppluckring av gränsskyddet har utländska ligor fått möjlighet att härja på brottsturnéer i vårt land. Samtidigt är svensk kriminalvård mycket kostsam. Det är i sig inget konstigt med det – vi är ett väl utvecklat i-land och utvecklad är därför även vår kriminalvård.

 

Det konstiga uppstår när utländska medborgare, som kommit hit för att begå brott, döms för brott och avtjänar straff i miljöer som ofta kan vara av högre standard än vad de själva är vana vid i sina hemländer. Detta skapar inte precis incitament för att inte återvända hit på ytterligare en brottsturné.

 

Jag anser att Sveriges kriminalvård ska vara human men att den måste anpassas efter verkligheten. Jag vill därför att regeringen återkommer med ett förslag om att bygga en ny form av kriminalvårdsanstalt för utländska medborgare som ska utvisas, avvisas eller väntar på beslut om sådan åtgärd. 

 

Denna nya form av kriminalvårdsanstalt ska vara human men spartansk – mat och husrum ges, men i övrigt inga former av ”fängelselyx” – d.v.s. ingen hög standard eller några rehabiliteringsåtgärder. Även de som dömts till riktiga livstidsstraff i enlighet med Sverigedemokraternas förslag, bör förläggas till dessa mer spartanska faciliteter, som ändå självfallet ska ha god säkerhet.

Fördelarna med sådana förvaringsutrymmen är flera:

 

 

Förslagsvis ska de förvaringsplatser som är ämnade för utländska medborgare ligga innan eller i närheten av gränspassager för att underlätta och effektivisera hanteringen av av- och utvisade eller de som väntar på beslut.

.

Kent Ekeroth (SD)