Motion till riksdagen
2014/15:1089
av Åsa Coenraads (M)

Hästsport bör omfattas av friskvårdsavdraget


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att utvidga friskvårdsavdraget till att även omfatta ridsport.

Motivering

Kontakt med hästar har dokumenterat positiva effekter på såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Ridsport är vardagsmotion och tävlingsidrott. Dessutom används ridning som terapi vid rehabilitering och habilitering av en rad olika funktionsnedsättningar som till exempel stroke, ryggmärgsskador, rygg- och nackproblem samt utmattningssyndrom.

Att uppmuntra till ridning som friskvård är en investering i folkhälsa, framför allt för kvinnor som fortfarande dominerar inom ridsporten och som ofta rider högt upp i åldrarna.

Ridsporten har idag närmare en halv miljon utövare. Varje år genomförs över 8 miljoner timmar på hästryggen på 540 ridskolor runt om i Sverige. Svenska Ridsportförbundet räknar med att var tredje svensk på något sätt kommer i kontakt med hästar i sitt liv.

Hästens betydelse för miljön och för landsbygdsutvecklingen är stor, bland annat för att hålla ett öppet landskap och som komplement till lantbruket. Hästen betyder också mycket för svensk ekonomi genom att bidra till högre sysselsättning samt skatteintäkter. Listan på näringsverksamhet relaterad till hästar kan göras lång: Inackordering av hästar, turism, ridskolor, trav- och galoppträning, uppfödning, utbildning och förmedling av hästar, foderföretag, företag som specialiserat sig på att bygga häststallar och hästtillbehör är några exempel. Hästen skapar fler arbetstillfällen i Sverige.

 

Det är orimligt att ridsporten exkluderas från de skattebefriade friskvårdsförmånerna. Dessa syftar till att få fler människor att motionera och därmed bidra till en bättre folkhälsa. Hästsporten är viktig för hela samhället. Genom att låta den ingå i den avdragsgilla friskvården kan vi uppmuntra fler att utöva den, till gagn för både den individuella hälsan och folkhälsan.

Skattelagstiftningens diskriminering av ridning måste upphöra. Riksdagen bör därför överväga att utvidga friskvårdsavdraget till att även omfatta ridsport.

.

Åsa Coenraads (M)