Motion till riksdagen
2014/15:1076
av Lars-Axel Nordell (KD)

Friskvårdsavdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att införa ett individuellt friskvårdsavdrag.

Motivering

Anställd personal kan av sin arbetsgivare få skattefria personalvårdsförmåner som kaffe, förfriskningar, frukt eller annan förtäring i samband med arbete. Även trivselutflykt och motion får erhållas som skattefri löneförmån.

För arbetsgivaren är de anställdas hälsa en bra investering, samtidigt som arbetstagaren får möjlighet att stärka sin kropp. Motionsaktiviteter ger förbättrad hälsa, vilket ger högre närvaro på arbetsplatserna.

Enligt dagens regler kan förmånen vara skattefri om den är av ”enklare slag” och den riktar sig till hela personalen. Det här innebär dessvärre att många människor inte får samma möjligheter att utnyttja friskvårdsbidraget.

För det första innebär reglerna att endast anställda med arbetsgivare som erbjuder friskvårdsbidraget över huvud taget kan få chansen att ta del av folkhälsoreformen. Studenter, pensionärer, arbetslösa och egenföretagare står utanför dagens system.

Till det kommer att flera populära idrotter är av Skatteverket inte godkända som lämplig friskvård, exempelvis motionsridning och golf som anses kräva dyrare redskap och kringutrustning. Att peka ut just dessa motionsaktiviteter som varande icke enklare slag eller kostsammare än andra bygger på antagna kostnadskalkyler och okunskap kring sporten och dess fysiska verkan.

Enligt en undersökning är det ungefär 25 procent av befolkningen i åldern 15–70 år som nyttjar dagens avdrag, vilket inte kan anses vara acceptabelt.

 

En möjlighet att komma vidare från dagens bristfälliga system är att ersätta det friskvårdsbidrag som i dag går genom arbetsgivarna med ett individuellt friskvårdsavdrag. Om den motionerande medborgaren gör ett skatteavdrag för köp av friskvårdstjänster i sin självdeklaration får vi ett system som liknar de väl fungerande ROT- och RUT-avdragen. Då kan många fler få tillgång till statligt subventionerad friskvård.

Med en sådan reform skulle friskvårdsavdraget också kunna omfatta fler motionsidrotter, bli mer rättvist och nå fler som kan utnyttja friskvårdsstödet. Regeringen bör därför utreda möjligheten att införa ett individuellt friskvårdsavdrag.

 

.

Lars-Axel Nordell (KD)