Motion till riksdagen
2014/15:1074
av Magnus Oscarsson (KD)

Tågtrafiken mellan Linköping och Kalmar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att rusta upp Stångådalsbanan.

Motivering

Linköping framstår allt mer som ett tillväxtnav för inte bara Östergötland, utan även stora delar av norra Småland. En pendlarkultur har vuxit fram mellan Linköping och Jönköpings län och mellan Linköping och Kalmar län. För Jönköping med omnejd är förutsättningarna dock betydligt bättre än för kalmariterna.

 

Mellan Linköping och Kalmar går den så kallade Stångådalsbanan. Underhållet är sedan länge eftersatt och maxhastigheten är på sina håll mycket låg: snitthastigheten ligger på 70–80 km/h. Det är inte en hållbar situation om vi på allvar vill ta tillvara den tillväxtpotential som finns i Linköping och den landsbygdspotential som finns i orterna kring Kalmar.

 

Det handlar om att se hur Sveriges olika delar kompletterar varandra. I Kalmar län finns en lång rad orter med fantastiska naturupplevelser, många gånger helt oexploaterade och med en stillhet och ett lugn som många stressade stadsbor längtar efter. I Linköping finns en imponerande tillväxtkraft, med en stor befolkningsökning och många nya arbetstillfällen – inte minst i kraft av Saabs framgångar. Vi vet från forskning att den typen av tillväxtnav som Linköping utgör behöver länkas samman med omkringliggande regioner på ett tillfredsställande sätt för att nå sin fulla potential. Samtidigt finns det oerhört mycket att vinna för landsbygden på att underlätta logistiken till städerna.

 

Därför bör också en upprustning av Stångådalsbanan prioriteras.

.

Magnus Oscarsson (KD)