Stambanorna i södra Sverige är idag överfulla. Förseningar tillhör vardagen och trängseln i tågen och på spåren är enorm. Detta påverkar inte bara trafiken med fjärrtåg, utan även lokaltågen påverkas stort. Det är därför med stor glädje och förväntan jag ser fram emot att alliansregeringens beslut om att bygga Ostlänken förverkligas, samt den stora satsning som nuvarande och tidigare regering gjort på drift och underhåll av järnväg.
Östgötatrafiken AB bedriver sedan 1995 pendeltågstrafik på sträckan Motala/Mjölby–Norrköping samt Nässjö/Jönköping. Trafiken transporterar årligen ca 3 miljoner resenärer inom den fjärde arbetsmarknadsregionen. Trängseln på spåren gör dock att man har tvingats frångå den ”styva tidtabell” som gällt alltsedan starten 1995 och som har varit en förutsättning för en kontinuerlig och strategisk utbyggnad av regionens spårbundna kollektivtrafik.
Då det gäller Trafikverkets årliga beslut om tilldelning av tåglägen har de på senare år medfört en kraftigt förändrad tidtabell. Förutom att resenärernas kännedom om olika tågavgångar naturligtvis försämras då ”styv tidtabell” måste frångås, är det stora problemet att anslutningarna till busstrafiken inte längre fungerar. Trafikverkets årliga beslut om tåglägen ges dessutom mycket sent på året, inte förrän i september och då för den trafik som ska börja rulla från december samma år. Planeringsarbetet för kollektivtrafiken måste därför göras om flera gånger och detta på mycket kort tid. Det är inte hållbart. Då tilldelningen av tåglägen dessutom är ettårig orsakar detta en ryckighet som är ytterst olycklig och resurskrävande. Mer långsiktiga, det vill säga fleråriga, och stabila planeringsförutsättningar är nödvändiga vid tilldelning av tåglägen.
Riksdagen bör utifrån ovanstående ge regeringen i uppdrag att se över Trafikverkets möjligheter att arbeta för att prioritera långsiktighet, det vill säga att arbeta med fleråriga och stabila planeringsförutsättningar vid tilldelning av tåglägen för att få fler pendlare att välja tåget och kollektivtrafik. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.
.
Betty Malmberg (M) |
|