Sverige har Europas äldsta företagare och de närmaste åren kommer många av dem att gå i pension. Vissa prognoser tyder på att mer än 50 000 småföretagare med anställda kommer att pensioneras under den kommande femårsperioden. Det motsvarar nästan en fjärdedel av småföretagarna. Det är oroväckande siffror. I synnerhet som merparten av dem som överväger ett ägarskifte har relativt stora företag med mellan 19 och 49 anställda. Uppgifterna är hämtade från en rapport som Företagarna sammanställde i mars 2011 av vilken det också framgår att 30 % väntas genomföra ett ägarskifte inom familjen och knappt 10 % istället väntas lägga ned sitt företag. Dessutom finns det en stor andel företagare som inte vet hur de ska göra med ägarskiftet.
Sverige riskerar således att förlora många driftiga småföretagare. Det är småföretagare som vi i andra sammanhang sätter stort hopp till för att de bland annat ska stötta tillväxten. Det stora generationsskiftet är ett faktum och nu gäller det för företagarna att hitta köpare som är kunniga, kapitalstarka och redo att axla en ny roll. För regeringen gäller det att nogsamt följa utvecklingen.
Alliansregeringen har genomfört flera viktiga reformer för att underlätta situationen, bland annat satsningen på entreprenörskap i skolan, arbetet med regelförenklingar och olika satsningar för att göra det attraktivt att vara företagare. Men då det gäller att hitta nya företagare är framför allt kapitalfrågan väsentlig. I unga år, eller i ett läge med bristande branscherfarenhet, kan det vara mycket svårt att få banklån för sitt förvärv. Det gäller också i samband med överlåtelser inom familjen. Vissa förespråkar därför att det s.k. låneförbudet i aktiebolagslagen bör hävas. Alliansregeringen tillsatte en utredning som bland annat har till uppgift att fördjupa sig i lämpliga åtgärder för att underlätta generationsskiften.
Med tanke på regeringsskiftet och den braskande utvecklingen är det dock viktigt att också den nya regeringen snarast ser över hinder och möjligheter för att underlätta ägarskiften i företag. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.
.
Betty Malmberg (M) |
|