Motion till riksdagen
2014/15:1068
av Betty Malmberg (M)

Särbehandlandet av ekologisk produktion


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte fastställa nationella mål för ekologisk produktion.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att statens extrastöd till ekologisk produktion successivt ska trappas ned.

Motivering

Allt fler gör idag anspråk på Sveriges och världens jordbruksmark. Spannmålslagren i världen minskar samtidigt som den växande befolkningen ökar efterfrågan på desamma. Oljebristen och ett växande klimathot ökar efterfrågan på biobränslen, kommunerna vill ha tomtmark för att få nya invånare etc. Vi måste alltså odla mer och effektivare för att klara vår miljö och mätta den växande befolkningen.
Samtidigt har vi i Sveriges riksdag sedan 1994 haft mål om att minst 20 % av landets jordbruksmark ska drivas ekologiskt – ett mål som går stick i stäv med de globala utmaningarna som nämnts ovan eftersom vi vet att den ekologiska odlingen bara förmår producera ca 60 procent av en normalskörd vid konventionell odling.

Att riksdagen satt upp detta mål kan också vilseföra konsumenterna, genom att det kan skapa en förtäckt känsla av att ekologisk produktion och ekologiskt odlade livsmedel skulle vara mycket bättre för klimatet, miljön och hälsan än de livsmedel som produceras i konventionell produktion. Det är en olycklig bild som målas upp för konsumenterna, i synnerhet som det svenska jordbruket idag är världsledande på såväl miljöområdet som djurskyddsområdet. Faktum är att det inte finns någon entydig forskning som visar att den totala klimat- och miljönyttan blir bättre med ekologisk odling. Tvärtom har ett antal forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet hävdat motsatsen. Med anledning av ovanstående anser undertecknad att det är rent felaktigt att fastställa särskilda mål för ekologisk produktion.

Under åren har det betalats ut mycket extra stödpengar till eko-producenter. Det första statliga stödet lanserades redan för 30 år sedan, men trots att det ekonomiska stödet lockat många att ställa om till ekologisk produktion drivs fortfarande ca 86 procent av odlingsarealen konventionellt – detta trots att priset för ekologiskt odlade jordbruksprodukter är betydligt högre än för konventionella produkter och trots att lönsamheten i ekologisk produktion är god och i många fall bättre än i konventionell livsmedelsproduktion.

För oss som tror på marknadskrafterna är det självklart att det ska finnas ekologiska livsmedel eftersom konsumenterna efterfrågar det. Ekologiska livsmedel är mycket populära och försäljningssiffrorna för produkterna pekar stadigt uppåt. När Ekoweb presenterade sin årliga sammanställning över försäljningen av ekologiska livsmedel visade den att försäljningen 2013 hade slagit nya rekord och ökat med 13 % – en utveckling som väntas fortsätta och som tydligt visar att ekologiska livsmedel tar marknadsandelar av den totala livsmedelsförsäljningen. Ekomaten är redan en mångmiljardaffär. Trots det betalar staten ut frikostiga stöd till ekoproducenterna.

 

Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att det är hög tid att den ekologiska produktionen inte längre ska särbehandlas utan tvärtom ska delta på marknaden under samma förutsättningar som konventionellt framtagna livsmedel. Ekologisk odling kan och bör klara sig på egna meriter.

 

Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

.

Betty Malmberg (M)