Motion till riksdagen
2014/15:1064
av Betty Malmberg (M)

Översyn av avgifterna vid tillsyn på livsmedelsområdet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av avgifterna vid tillsyn på livsmedelsområdet.

Motivering

Myndigheters tillsyn är ett viktigt instrument för att kontrollera att lagar och regler efterlevs. Konsumenter ska till exempel ha tillgång till säkra och pålitliga livsmedel som är rätt märkta. Därför är Livsmedelsverkets arbete med att kontrollera livsmedelshygien och tillsyn av livsmedelsanläggningar en viktig verksamhet. Samtidigt finns signaler om att myndigheternas kontrollfrenesi på området har eskalerat. Det finns bland annat exempel på småskaliga slakterier som från ett år till ett annat har debiterats för 56 % fler kontrolltimmar än föregående år trots att den kontrollerade verksamheten i sig bedrivs i samma omfattning och utan krav om extrakontroller.

 

Vad som föranleder den intensifierade kontrollverksamheten är oklart. Men läser man i Livsmedelsverkets föreskrifter om avgifter för offentlig kontroll, prövning och registrering (LIVSFS 2006:21) framgår det att myndigheten själv kan fastställa kontrolltid, vilken tillsammans med en fastställd timtaxa ska motsvara myndighetens faktiska kostnader för kontrollen. Denna typ av ”fasta” avgifter kan få mycket märkliga effekter, vilket naturligtvis blir extra tydligt för mindre företag. Självklart ska kraven på livsmedelshygien vara högt ställda i alla livsmedelsanläggningar. Men lika självklart torde det vara att företagen inte ska betala för mer kontrolltid än som faktiskt genomförs på företaget ifråga. Avgifterna bör baseras på myndighetens nedlagda tid för kontrollverksamheten ifråga och inte vara fasta. Detta är också något som Riksrevisionen tar upp i sin rapport från maj 2014. De skriver bland annat om avgifter: ”Svårigheterna att tillämpa bestämmelserna om avgifter medför även en risk för att avgifterna som livsmedelsföretagen betalar för kontrollen inte är korrekta. Exempelvis kan företag få betala för kontroller som inte genomförs. Enligt Riksrevisionen är detta något som Livsmedelsverket är väl medvetna om, och det är inte rimligt.

 

Riksdagen bör utifrån ovan ge regeringen i uppdrag att skyndsamt se över regelverket för Livsmedelsverkets beräkning av kontrolltider och avgifter när det gäller livsmedelsföretag.

 

 

.

Betty Malmberg (M)