Motion till riksdagen
2014/15:1060
av Betty Malmberg och Finn Bengtsson (M)

Förorenade områden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbetet med att sanera och efterbehandla förorenade områden ska ha hög prioritet och bedrivas effektivt.

Motivering

Att skydda miljön runt omkring oss har dessvärre inte alltid varit självklart. Oförstånd, okunskap och bristande ansvar har gjort att det runt om i vårt land finns flera områden som förorenats svårt. Det är föroreningar som ibland kan härledas till verksamhet som bedrevs på platsen för flera hundra år sedan.

I samband med att riksdagen 1999 antog de nationella miljömålen har inventeringen av förorenade områden legat i fokus. De områden som har högst riskklass har identifierats och nu återstår det tunga och kostsamma arbetet med att efterbehandla desamma. Det är ett arbete som är mycket viktigt för människor, växter och djur.

Under alliansregeringen ökade budgetanslaget för att åtgärda förorenade områden väsentligt gentemot tidigare. Enligt uppgift hade det vid slutet av 2012 därför kunnat saneras 2 543 områden, som hade bedömts ha stora risker, med statlig finansiering eller med finansiering av den juridiskt ansvariga. Alliansregeringen arbetade också brett och tvärsektoriellt med uppdrag till myndigheter och institut samt genomförde många strategiska åtgärder. Detta är viktigt eftersom alltför många högriskklassade objekt, trots goda insatser, återstår och därför att takten för att sanera desamma måste ökas.

Denna uppfattning delas av Miljömålsberedningen. Beredningen har uttalat att det är viktigt att arbetet med att sanera prioriterade områden fortsätter i ökad takt om miljökvalitetsmålet Giftfri miljö ska uppnås. Med tanke på behovet och de oerhörda kostnader som väntar för sanering är det viktigt att de företag som orsakat problemen också får stå till svars för sitt handlande.

I ett antal vägledande rättsfall från miljödomstolen 2010 visar det sig att företagens ansvar då det gäller efterbehandling av förorenade områden är mindre än vad som tidigare förmodats. Detta är mycket problematiskt eftersom domsluten innebär att vi följaktligen kan sanera färre områden för de statliga resurser som står till förfogande.

Då riksdagen antog de nationella miljömålen var syftet att miljöarbetet skulle bli mer fokuserat och målinriktat, så att vi kan lämna över ett bättre samhälle till kommande generationer, ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. Det är fortfarande angeläget.

Med hänvisning till ovanstående är det viktigt att regeringens arbete med efterbehandling av förorenade områden prioriteras och bedrivs effektivt. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

.

Betty Malmberg (M)

Finn Bengtsson (M)