Motion till riksdagen
2014/15:1058
av Betty Malmberg och Finn Bengtsson (M)

Ställ krav på konsekvensanalyser om personlig integritet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utredningsförslag som på olika sätt berör eller kan påverka den personliga integriteten framdeles måste utföra och redovisa konsekvensanalyser med avseende på personlig integritet.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att resehistorik för olika personers kollektivtrafikresor bör få sparas i högst två månader.

Motivering

Kontrollnätet kring medborgaren dras åt och blir allt finmaskigare genom nya lagar och ny teknik. I en tidigare publicerad rapport från Privacy International (2011), som tar upp hur väl länderna behandlar sina medborgares personliga integritet, placerade vi oss bland de 10 sämsta länderna i Europa.

Detta är illavarslande och dessvärre ett kvitto på att integritetsfrågorna måste få mycket större uppmärksamhet i Sverige. Ett stort problem är avsaknaden av helhetssyn då olika beslut fattas. För visst kan syftet med enskilda beslut vara befogat och skäligt men i kombination med andra likaså befogade åtgärder kan det få mycket negativa konsekvenser för den personliga integriteten. Detta måste vi få bättre kontroll över.

Ny teknik ger också nya möjligheter till kontroll och övervakning. Att inte se helheten är aningslöst.

Gps ger möjlighet att exakt positionera föremål och därmed stora möjligheter till övervakning. ”Smarta” biljetter som bygger på RFID-teknik ger möjlighet att registrera resehistorik som kopplas samman med personnummer och namn. Att tillåta att denna information sparas under lång tid är oacceptabelt från integritetssynpunkt. Grundregel ska istället vara att företag inte ska få spara personuppgifter de inte behöver och att personuppgiftslagen då ska gälla över arkivlagen.

Teknikens möjligheter bländar och lockar till systemuppbyggnad. Men tekniken förblindar.

Att bygga upp omfattande system, som inte behövs för samhällets säkerhet, över medborgare som inte lämnat sitt tillstånd, leder rakt in i kontrollsamhället. Att inte se nödvändigheten av att i görligaste mån skydda existerande system mot intrång är aningslöst, men sker likväl alltför ofta.

För att kunna fatta goda och överblickbara beslut, och för att få bättre kunskap om hur olika förslag påverkar den personliga integriteten, anser undertecknade att det är viktigt att genomföra konsekvensanalyser innan besluten fattas. Vi anser att utredningsförslag, som på olika sätt berör eller kan påverka den personliga integriteten, framdeles måste utföra och redovisa konsekvensanalyser med avseende på personlig integritet, precis såsom sker med konsekvensanalyser i frågor som rör t ex miljö. Analysen måste också omfatta en helhetssyn där konsekvenserna av olika beslut vägs samman. Detta bör ges regeringen till känna.

 

.

Betty Malmberg (M)

Finn Bengtsson (M)