Motion till riksdagen
2014/15:1054
av Betty Malmberg (M)

Tillämpningen av växtskyddsregler


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en harmonisering av tillämpningen av växtskyddsreglerna vid godkännande av växtskyddsmedel inom norra zonen och i vissa fall hela EU.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Växtskyddsrådets förslag att en oberoende utredning görs som innehåller en företags- och samhällsekonomisk och miljö- och hälsomässig konsekvensanalys för Sverige av tillämpningen av den EU-gemensamma lagstiftningen om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden.

Motivering

I mars 2011 fick Jordbruksverket i uppdrag av alliansregeringen att inrätta ett växtskyddsråd. Syftet med rådet var att myndigheter och olika organisationer skulle kunna ta ett helhetsgrepp på frågor som rörde svenskt växtskydd och att detta skulle kunna diskuteras ur ett perspektiv som skapade ömsesidig förståelse för olika särintressen så att såväl miljöns som produktionens behov kunde värderas.

Att dialog och ömsesidig förståelse finns är värdefullt men framför allt är det viktigt att svenska myndigheters agerande och tillämpning på växtskyddsområdet harmoniseras med övriga EU.

I tidigare motioner på samma område, har undertecknad lyft de problem som uppstår för svenska jordbruksföretagare, jämfört med deras kollegor i övriga EU, då den svenska myndigheten Kemikalieinspektionen (KemI) utgår från ett ensidigt synsätt vid godkännande av växtskydd. Jag konstaterade då bland annat att detta inte är rimligt eftersom besluten kan få ödesdigra konsekvenser för svensk livsmedelsproduktion.

Problemet är att KemI som ansvarar för processen kring godkännande av växtskyddsmedel i Sverige inte längre tar hänsyn till produktionens behov av ett speciellt växtskyddsmedel. Tidigare gjordes alltid en risk/nytta-bedömning men KemI menar att EU:s regler inte längre medger det. Andra länder gör dock en annan tolkning.
Alltför långtgående miljökrav i jämförelse med våra konkurrentländer riskerar att påverka företagens utveckling och därmed möjligheter till sysselsättning. Jag menade därför att KemI måste kunna väga in ett helhetsperspektiv där också produktionens behov värderas i beslutsprocessen. Det märkliga är nämligen att dagens beslut kan leda till att Sverige tvingas importera vegetabilier som producerats med hjälp av just de växtskyddsmedel som är förbjudna att använda i Sverige. Att vi i sådana fall även exporterar miljöpåverkan tycker jag är besvärande och vilken total miljönytta vi uppnår kan förstås diskuteras.

Alliansregeringens inrättande av Växtskyddsrådet, i vilket bland annat KemI ingår, har därvid varit viktigt. I Växtskyddsrådets årsrapport från 2013 framför rådet ett antal gemensamma ståndpunkter. Dels talar man om behovet av en harmonisering av tillämpningen av växtskyddsreglerna vid godkännande av växtskyddsmedel inom norra zonen och i vissa fall hela EU, dels vill Växtskyddsrådet att en oberoende utredning görs som innehåller en företags- och samhällsekonomisk och miljö- och hälsomässig konsekvensanalys för Sverige av tillämpningen av den EU-gemensamma lagstiftningen om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden, om det finns skillnader i tillämpningen av lagstiftningen i för Sverige viktiga konkurrentländer, om länderna ligger i fas i tid med varandra när det gäller viktiga beslut samt om konsekvenserna av att gå före i miljö- och hälsoarbetet men även frågan om export av miljö- och hälsopåverkan. Detta är intressanta förslag som riksdag och regering borde ta ad notam.

Dessa ståndpunkter ligger också väl i linje med intentionerna i de motioner som undertecknad tidigare presenterat för riksdagen. När nu också Växtskyddsrådet med sin breda sammansättning av myndigheter och organisationer framför denna gemensamma syn är det hög tid att vi politiker hörsammar och tar till oss detta samt gör något åt det.
Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

.

Betty Malmberg (M)