Motion till riksdagen
2014/15:1052
av Bengt Eliasson (FP)

Regionala psykiatricentrum för vårdutveckling och patientsäkerhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla en nationell strategi för psykiatrisk vård.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att samla kompetens och utvecklingsresurser vid sex psykiatriska centrum.

Motivering

Psykiatrisk specialistvård är en specialitet under stark utveckling. Denna utveckling drivs av många aktörer varav de flesta är professionsstyrda på olika sätt. Även andra intressenter och aktörer är med och driver utvecklingen medvetet och ibland omedvetet. Detta är olyckligt och gagnar inte det totala behovet av vårdutveckling och moderna krav på patientsäkerhet.

Hjulet behöver inte uppfinnas på nytt utan man kan dra god nytta av andra specialiteters utveckling och organisation. I psykiatrins fall har man allt att vinna på att efterlikna de arbetssätt som cancervården i Sverige utvecklat det senaste årtiondet

Regionala cancercentrum, RCC, är landstingens och regionernas kunskapsorganisation inom cancerområdet. Med utgångspunkt i nationella cancerstrategin, och inom tio gemensamma insatsområden, arbetar RCC tillsammans med landsting och regioner för en mer patientfokuserad, jämlik och effektiv cancervård.

På liknande sätt bör regeringen inom ramen för PRIO-satsningen ta fram en nationell psykiatristrategi där sex psykiatriska centra bildar ryggraden och förs samman i en nationell samordning.

Grundpelare i strategin bör vara att centralisera vården, genom att bygga upp centrum för psykiatrisk vårdutveckling. Centraliserad vårdutveckling vid psykiatriska centrum är det enda sättet att göra vården mer jämlik för personer som har psykiatriska diagnoser, säkerställa en god och samlad utveckling av vården samt säkerställa en generell rättssäker patientsäkerhet.

Syftet med centrumbildningar är bland annat att stimulera forskning, implementering av nya metoder och metodstöd, utrangering av föråldrade metoder och behandlingar samt att stimulera patientsäkerhetsarbetet.

Den nationella cancerstrategin visar därtill på möjligheterna att åtgärda brister som ojämlik vård och fragmentiserade vårdkedjor, vilket drabbar personer som har psykiatriska diagnoser. Centralt styrda satsningar har gjorts inom den nationella cancerstrategin. De regionala cancercentrumen samordnas av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Detta är en förebild för hur insatserna för psykiatriska diagnoser kan styras.

.

Bengt Eliasson (FP)