Motion till riksdagen
2014/15:1051
av Barbro Westerholm (FP)

Bred strategi mot våld och övergrepp mot årsrika personer i nära relationer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en vidgning av den nationella strategin mot våld och övergrepp mot årsrika människor i nära relationer.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en anmälningsskyldighet i socialtjänstlagen när det gäller våld och övergrepp mot årsrika personer och människor med funktionsnedsättning.

Motivering

Riksdagen beslöt våren 2013 att för regeringen tillkännage som sin mening vad som anförts i socialutskottets betänkande Äldrefrågor (bet. 2012/13:SoU12, rskr 2012/13:171). I betänkandet föreslog utskottet att regeringen under 2013 skulle återkomma med en samlad redovisning till riksdagen om vilken strategi man har valt för att motverka våld mot äldre. Strategin presenterades 18 juni 2014. Den ingår som en del av satsningen på att stödja en strukturerad och långsiktigt fortgående kvalitetsutveckling inom vård och omsorg för äldre personer. Den är tänkt att inspirera kommuner till en ambitionshöjning och kvalitetsförbättring av arbetet med att förebygga, upptäcka och hantera våld mot äldre som förekommer inom vård och omsorg.

Våld och övergrepp mot äldre förekommer inte bara inom vården och omsorgen.  Det kan vara söner och döttrar som förgriper sig på sina föräldrar, övergrepp som kan rubriceras som brott och som bör anmälas till polisen och leda till en rättsprocess men där ingen kontakt med vården och omsorgen förekommit. I frågesvar 2014-10-22 anger barn-, äldre- och jämställdhetsministern att rättsväsendet redan idag har till uppgift att arbeta aktivt med dessa frågor. Erfarenheten visar emellertid att så inte alltid är fallet bl.a. på grund av bristande kunskap om hur man bäst kan hjälpa brottsoffren och hur man kan samarbeta med socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Därför borde rättsväsendet inkluderas i den nationella strategin för att understryka dess ansvar för att förebygga och hjälpa årsrika människor som utsatts för våld och övergrepp i nära relationer samt att samverka med vården och omsorgen.

Den svenska nationella strategin borde dessutom följa Nederländernas handlingsplan I säkra händer genom att man inkluderar en anmälningsskyldighet i socialtjänstlagen till att omfatta inte bara barn utan också äldre personer samt vuxna med funktionshinder.  Anmälningsskyldigheten ska omfatta alla myndigheter och yrkesgrupper som kommer i kontakt med äldre och funktionsnedsatta personer. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

.

Barbro Westerholm (FP)