Motion till riksdagen
2014/15:1043
av Patrik Jönsson (SD)

Ändring av praxis för beslut om permanenta uppehållstillstånd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över praxis för beslut om kollektiva permanenta uppehållstillstånd.

Motivering

Migrationsverkets rättschef har i ett beslut gällande asylsökande från Syrien gjort ett så kallat rättsligt ställningstagande där man anger att uppehållstillstånd som beviljas med stöd av 4 kap 2 § första punkten första ledet utlänningslagen (2005:716) på grund av den rådande generella säkerhetssituationen i normalfallet bör vara permanenta.

Att Migrationsverket gör ett ställningstagande som remissinstans kan vara ett lämpligt förfaringssätt men att överlåta beslut av sådan karaktär som kollektiva permanenta uppehållstillstånd på en rättschef på en statlig myndighet kan inte anses vara förenligt med uppdraget för myndigheten. Frågor av sådan vikt och principiell art bör rimligen avgöras av regering eller riksdag. Att beslut om kollektiva permanenta uppehållstillstånd delegeras ner till enskilda tjänstemän på myndighetsnivå får anses vara anmärkningsvärt med tanke på de stora konsekvenser som ett sådant beslut har på Sverige som nation. Ett tydligt politiskt beslut i frågor av denna art med möjlighet att utkräva ett politiskt ansvar måste vara en självklar hållning från det officiella Sverige –detta även av respekt för medborgarna i Sverige som på så sätt i val kan ge sitt godkännande eller visa sitt ogillande av beslut i större frågor liknande den som omnämns i denna motion.

 

.

Patrik Jönsson (SD)