Motion till riksdagen
2014/15:1037
av Mikael Eskilandersson (SD)

Dispens av ekonomiska skäl vid avverkningsanmälningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa dispens av ekonomiska skäl vid avverkningsanmälningar.

Motivering

Innan man slutavverkar skog så ska man enligt lag lämna in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. Detta ska göras minst sex veckor innan avverkningen påbörjas. Ibland finns det anledning att påbörja avverkningen innan dessa sex veckor har gått. Då kan man ansöka om dispens att få påbörja avverkningen tidigare och för att få dispens krävs då att man anger ett skäl till varför avverkningen behöver ske tidigare än efter de sex veckorna.

 

Ett ganska vanligt scenario är att ett hygge tas upp längs med en gräns mellan två fastigheter. På den andra fastigheten, där avverkning inte sker, finns ett jämnårigt bestånd, som då på lite sikt blir mer utsatt för både kommande stormar och eventuellt även barkborreangrepp. Den intilliggande fastigheten vill då avverka sin skog samtidigt, vilket skulle bli ekonomiskt extra lönsamt, då skogsmaskinerna inte behöver flyttas till någon annan fastighet däremellan. Detta är dock inte möjligt, då dispens inte beviljas utifrån ekonomiska skäl. Att istället hänvisa till storm eller insektsskaderisken är inte heller möjligt om man ska vara ärlig, då insekter tar längre tid att växa till och stormrisken är olika beroende av årstid. Det skäl som man vill använda är ekonomiska skäl, då det blir billigare om maskinerna kan flytta kortare sträckor och om maskinerna slipper flytta fler gånger än nödvändigt.

 

Ett annat vanligt scenario är att skogsföretagen har köpt in en gallring hos en markägare. När skogsmaskinerna är på plats och gallrar, så har markägaren kommit fram till att han även vill slutavverka ett område. Det kan finnas mängder med skäl till att man vill avverka med kort varsel, allt från att man inte tänkt på att skogspartiet är färdigt för avverkning tidigare, till att man upptäckt att området är mer skadat av rotröta än vad man tidigare trott. Då avverkningsanmälan inte gjorts så måste detta göras först och om ingen dispens ges så kommer skogsmaskinerna vara tvungna att först flytta därifrån, för att sedan flytta dit igen, efter de sex veckorna passerat.         

 

Som skäl godkänns av Skogsstyrelsen inte ”ekonomiska skäl”, vilket var den motivering som vanligen kan användas om man snabbt ville få påbörja en avverkning för att slippa fördyrande flyttningskostnader. Dispens bör bara ges där man på förhand har goda skäl att anta att skogen inte innehåller något högt naturvärde. Rena planterade granskogar på typisk produktionsmark är en av våra vanligaste skogstyper och den innehåller normalt inte några höga naturvärden som gör att avverkningen kommer stoppas. Det kan då tyckas högst besvärande att man inte i den typen av skog kan få dispens att påbörja avverkning tidigare, på grund av ekonomiska skäl. Det finns även goda miljöskäl att maskiner som drar mer än 10 liter diesel per mil inte ska köra längre sträckor på våra vägar i onödan. Det bör ligga i allas intresse att minska onödiga kostnader och onödiga utsläpp. Därför bör möjligheterna att få dispens ökas.

.

Mikael Eskilandersson (SD)