Motion till riksdagen
2014/15:1027
av Runar Filper och Patrik Jönsson (SD)

Utredning av en utbyggnad av järnvägssträckan Stockholm–Oslo för en restid ned mot tre timmar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur en effektivisering och utbyggnad av dubbelspår för höghastighetståg på järnvägssträckan Stockholm–Oslo skulle kunna reducera restiden till ned mot tre timmar.

Motivering

Norge är en viktig handelspartner för Sverige, likväl som Sverige är för Norge. En ökad tillgänglighet är därför önskvärd länderna emellan då människor arbetar och gods fraktas åt än det ena och än åt andra hållet över gränsen.

 

I många år har restiden mellan Oslo–Stockholm legat på sex timmar. En snabbare förbindelse mellan de båda huvudstäderna är en nationell angelägenhet för än bättre förutsättningar för handel mellan Sverige och Norge. Det är också av största vikt för den regionala utvecklingen, att kunna locka företag och utveckla näringslivet.

 

Tre timmars restid har angetts som mål och det är en eftersträvansvärd målsättning på lång sikt, men i närtid måste målet vara mer realistiskt och bör därför fokusera på vilka åtgärder och investeringar som är nödvändiga för att successivt kunna reducera restiden.

 

Jag eftersträvar ett givande samråd mellan Trafikverket och myndigheter, organisationer och allmänhet för att få ett välunderbyggt underlag för en önskad tillåtlighetsprövning av regeringen.

 

 

.

Runar Filper (SD)

Patrik Jönsson (SD)