Motion till riksdagen
2014/15:1025
av Jonas Millard och Runar Filper (SD)

Gemensam valsedel för alla riksdagspartier


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att i framtida val upprätta en gemensam valsedel för samtliga riksdagspartier.

Motivering

Sverige är ett land med förhållandevis lång demokratisk historia. Detta innebär att medvetenheten om våra demokratiska fri- och rättigheter kan betraktas som relativt högt hos vår befolkning.

 

Det är också tack vare vår demokratiska historia, tillsammans med vår befolknings politiska medvetenhet, sett ur internationellt perspektiv som vi kan stoltsera med ett högt valdeltagande.

 

Ett känt faktum är dock att det återkommande förekommit valfusk. I närtid finns det exempel på övertramp som varit så stora att det t.o.m. lett till nyval. Ett vanligt förekommande fusk är att valsedlar försvinner, eller att valsedlar från ett parti placeras ovanpå ett annat partis valsedlar. Det finns också exempel på hur brevbärare slängt valsedlar och valmaterial i protest för att de inte sympatiserar med innehållet.

 

Mycket av fusket skulle således kunna åtgärdas ganska enkelt genom att alla partier som sitter i Sveriges riksdag delar på en gemensam valsedel. Möjligheten som finns idag, att rösta på vem man vill av partiets kandidater, kan kvarstå genom att exempelvis upplåta valsedelns baksida till detta.

 

 

.

Jonas Millard (SD)

Runar Filper (SD)