Motion till riksdagen
2014/15:1022
av Julia Kronlid (SD)

Europaväg 18


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbyggnad av Europaväg 18.

Motivering

Örebro län är centralt beläget i mellersta Sverige och är på grund av sitt geografiska läge mellan sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren ett naturligt centrum för landtransporter. Därför är det beklagligt att infrastrukturen runt om Örebro fortfarande har stora brister.

E18 som går genom Örebro ingår i den nordöstra triangeln, som kännetecknas av sin speciellt stora betydelse för internationell och nationell trafik. Den starka tillväxten, inte minst i storstadsområdena, gör att kontaktbehovet mellan till exempel Stockholm och Oslo ökat och där spelar E18 en betydande roll enligt Länsstyrelsen i Örebro län.

Trots detta finns det ännu ingen motorväg hela sträckan från Stockholm till norska gränsen. Fortfarande är delar mellan Örebro och Karlstad av undermålig kvalité och från Karlstad till norska gränsen finns ingen motorväg alls.

Europaväg 18 utgör en viktig förbindelse mellan två viktiga huvudstäder i Norden och därför bör regeringen skyndsamt påbörja fortsatt utbyggnad så att vägen gradvis uppgraderas till motorväg.

.

Julia Kronlid (SD)