Motion till riksdagen
2014/15:1016
av Margareta Larsson (SD)

Läkemedelsmissbruk


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sekretess.

Motivering

Läkemedelsmissbruket sätter spår i privatliv och samhälle och är ett problem som finns i alla samhällsgrupper. Problematiken kryper allt längre ner i åldrarna. Vi har cancerpatienter som säljer Fenatyl och alltfler av våra tonåringar går på Ritalina och Concerta. Vem som helst med missbruksproblem och med stor vana att manipulera kan gå till en läkare; villiga läkares namn sprids via pm på Flashback, och gör att missbrukare vet vem man ska gå till och hur mycket det kostar.

Det finns inget som hindrar läkare att skriva ut hundratals tabletter till samma person, trots ordination om exempelvis en tablett dagligen – stora förskrivningar som hittar till den svarta marknaden.

Det system vi har idag gör att man dels som patient kan missbruka genom att gå till flera läkare som har rykte om sig att vilja skriva ut, dels kan utnyttja det som en affärsmodell för langning. Den legala förskrivningen konkurrerar med de illegala. Subutex t.ex. har skapat en helt ny marknad för illegala droger. Lokalt i Stockholm har priserna slagit igenom så stort att priserna på heroin har pressats ner till rekordlåga nivåer.

Patienten skyddas idag av sekretessen som gör det möjligt att gå runt till flera läkare för att få tabletter utskrivna. Jag tror att en stor del av dessa problem skulle kunna beivras om varje läkare, varje gång han skriver ut medicin, hade uppgifter om alla andra mediciner som en patient tar. Är det rimligt att en läkare skriver ut 300 dödliga doser morfin under en månad? Är det rimligt att en läkare har sitt huvudsakliga patientunderlag enbart från personer som vill ha smärtstillande, sömntabletter, Benzo osv? Jag föreslår att en patients journal ska vara tillgänglig för varje läkare som behandlar patienten. Övriga fördelar med minskad sekretess är att läkare lättare kan kontrollera att patienter med stort vårdbehov får rätt mediciner och en bättre kombination av läkemedel. Om inte annat skulle vi kunna spåra läkare som skriver ut för mycket, till skillnad från idag, där skuldfrågan är svår att avgöra.

 

.

Margareta Larsson (SD)