Motion till riksdagen
2014/15:1008
av Jimmy Ståhl m.fl. (SD)

Tydligt besked från försäkringsbolag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en person som tecknar en försäkring bör få tydligt besked om ersättningsgraden.

Motivering

Personförsäkringar finns i olika utformningar: gravidförsäkring, sjukvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring, inkomstförsäkring, seniorförsäkring, livförsäkring och sjukvårdsförsäkring.

De som tecknar en försäkring oavsett försäkringsform gör detta i tron att de köper sig ett skydd, en ekonomisk hjälp om oturen är framme. Vad gäller kapitalvaror är det relativt enkelt att veta värdet och vad som hänt för att reda ut ersättningsbeloppet och betala ut ersättning. När man tecknar en sjukförsäkring är det inte lika klart att man får den ersättning man betalar för. Gång på gång hör man om försäkringsbolag som försöker slippa betala ut ersättningar till sina kunder.

Det kan för exempel vara så att man har haft ett sjukdomsförlopp i unga år som inte påverkar dagens skada eller sjukdomsförlopp men som gör att man inte får sjukersättning fullt ut. Det är inte acceptabelt att kunder köper försäkringar och att försäkringsbolaget senare inte betalar ut det man tror man betalar för. Försäkringsbolagen bör kunna visa sina kunder om de har rätt till full ersättning redan vid tecknandet av försäkring så kunderna kan välja om det är någon idé att försäkra sig eller om de ska försöka med ett annat bolag där man kanske har en annan syn på sin kunds tidigare historik.

 

Motionärerna vill lyfta fram ett tragiskt exempel om Hilla som omnämnts i tidningen nyligen.

I juni fick trebarnsmamman Hilla, 35, beskedet att hon har spridd och obotlig cancer. Nu nekas hon full ersättning från sin sjukförsäkring av Skandia – på grund av tidigare depressioner. – Vi är många som tecknar sjukförsäkring i tron om att den skyddar oss den dag olyckan är framme, säger Hilla.

I våras kände sig Hilla i Sundbyberg onormalt trött. Efter fyra besök på vårdcentralen fick hon beskedet. Hon har långt gången bröstcancer som spridit sig till skelettet och benmärgen.

Hillas arbetsgivare betalar en sjukförsäkring för henne sedan 2,5 år. Den skulle täcka upp så att hon skulle få 90 procent av lönen från sjukdag 91.

I januari fick Hilla, som började en ny tjänst som projektledare, en kraftig löneförhöjning. Hon ansökte om höjt försäkringsbelopp. Försäkringsbolaget sa nej till full ersättning och satte gränsen vid en månadslön på 37 000 kronor 5 000 kronor mindre än Hilla tjänar i dag.

Försäkringsbolaget motiverar beslutet med Hillas sjukdomshistorik med tidigare depressioner, astma samt rökning.

Men Hilla har aldrig fått en astmadiagnos. Var inte sjukskriven för depressionerna.

 

Hilla hade en depression i tonåren och en förlossningsdepression, hon fött sin yngste son för 6,5 år sedan. Men hon var inte sjukskriven någon av gångerna.

För att överklaga beslutet måste hon vända sig till domstol.

Allt fokus från Hilla går till att klara av behandlingarna och barnen.

 

Tiden efter cancerdiagnosen har bestått av cellgifter, undersökningar, tankar på döden och bråk med försäkringsbolaget.

 

”Förhöjd risk”

Försäkringsbolaget anser att de följt sitt regelverk.

– När en person skickar in en hälsodeklaration ser vi om det finns medicinsk data som gör att man har en avsevärd förhöjd risk för att insjukna i framtiden, säger presschefen.

Beslutet grundar sig på hälsouppgifterna vid tidpunkten för ansökan, innan Hilla Duka fick diagnosen cancer.

 

– Om man ansöker om sjukförsäkring ett visst datum så är det sjukdomshistoriken då som vi tittar på.

Här täcker ju inte sjukförsäkringen kundens verkliga inkomst?

– Hon har en sjukdomshistorik som gör att hon inte kan få det fullt ut.

Hur framstår ni som försäkringsbolag när dödssjuka inte kan få 90 procent av sin inkomst?

– Vi går till jobbet för att göra bra saker, inte fel saker.

– Vi har en kund som har en sjukförsäkring hos oss och hon kommer att få betalt från den.

Men inte 90 procent av sin lön?

– Nej.

 

Med exemplet ovan finns god anledning att regeringen utreder om man kan få försäkringsbolagen att redan vid tecknande av försäkring reda ut om man har rätt till full ersättning eller om den kommer reduceras genom kundens tidigare sjukdomshistorik. De som behöver använda sig av sin försäkring har oftast mycket mer att gå igenom än att bråka med sitt försäkringsbolag om ersättningar som redan från början skall vara tydliga.

 

.

Jimmy Ståhl (SD)

 

Per Klarberg (SD)

Pavel Gamov (SD)