Utrikesutskottets betänkande

2014/15:UU13 

Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM)

 

 

 

Sammanfattning

Utrikesutskottet behandlar i detta betänkande riksdagsstyrelsens Redogörelse för verksamheten inom Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2014 (2014/15:RS4). Inga följdmotioner har väckts med anledning av redogörelsen.

Utskottet välkomnar delegationens redogörelse för verksamheten inom ramen för PA-UfM och uttrycker uppskattning för den svenska PA-UfM-delegationens arbete. Utskottet konstaterar att den södra Medelhavsregionen står inför stora utmaningar och framhåller att dialogen mellan parlamentariker inom ramen för PA-UfM har en mycket viktig roll att spela för att främja fred, demokrati och välstånd i Medelhavsområdet.

Utskottet föreslår att redogörelsen läggs till handlingarna.

 

 

 

 

 

Innehållsförteckning

Sammanfattning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Redogörelsens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Riksdagsstyrelsens redogörelse till riksdagen 2014/15:RS4

Utskottets ställningstagande

Bilaga
Förteckning över behandlade förslag

Redogörelsen

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

Riksdagsstyrelsens redogörelse till riksdagen 2014/15:RS4

Riksdagen lägger redogörelse 2014/15:RS4 till handlingarna.

Stockholm den 26 mars 2015

På utrikesutskottets vägnar

Kenneth G Forslund

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Kenneth G Forslund (S), Karin Enström (M), Anna-Lena Sörenson (S), Sofia Arkelsten (M), Olle Thorell (S), Julia Kronlid (SD), Margareta Cederfelt (M), Kerstin Lundgren (C), Valter Mutt (MP), Göran Pettersson (M), Björn Söder (SD), Hans Linde (V), Sofia Damm (KD), Serkan Köse (S), Maria Andersson Willner (S) och Shadiye Heydari (S).

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Riksdagsstyrelsen har överlämnat redogörelsen för verksamheten under 2014 från riksdagens delegation till den Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) till riksdagen.

I detta betänkande behandlas redogörelsen för verksamheten inom PA-UfM och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2014.

Bakgrund

Unionen för Medelhavet (UfM, tidigare Barcelonaprocessen) syftar till att främja fred, demokrati och välstånd i Medelhavsområdet genom att stärka regionalt samarbete och integration mellan företrädesvis EU-länder och ett antal länder i Mellanöstern och Nordafrika. UfM:s sekretariat arbetar med regionala samarbetsprojekt. PA-UfM utgör UfM:s parlamentariska organ. PA-UfM har en rådgivande funktion. I församlingen ingår totalt 280 parlamentariker från de deltagande ländernas olika nationella parlament samt från Europaparlamentet. Ordförandeskapet för PA-UfM roterar på årsbasis.

PA-UfM utgör en mötesplats för parlamentariker, och är ett av mycket få forum för möten mellan Israel och delar av arabvärlden. Arbetet inom PA-UfM bedrivs i fem permanenta fackutskott (utskottet för politiska frågor, utskottet för ekonomiska frågor, miljöutskottet, kulturutskottet och kvinnoutskottet). Utskotten tar fram rekommendationer som antas av den årliga församlingssessionen, och som sedan vidarebefordras som förslag till åtgärder till regeringssidan av samarbetet inom ramen för UfM.

Under den förra mandatperioden utsågs den svenska delegationen till PA-UfM av riksdagsstyrelsen. Den förutvarande delegationen bestod av ledamöterna Ulrika Karlsson (M) som delegationsordförande, Kerstin Engle (S) som vice delegationsordförande och Désirée Pethrus (KD). Ersättare var Ulrik Nilsson (M), Abir al-Sahlani (C) och Olle Thorell (S). Efter en ändring i riksdagsordningen utses PA-UfM-delegationen numera av talmannen efter samråd med gruppledarna. Den nya svenska delegationen utgörs av Olle Thorell (S) som delegationsordförande, Ulrika Karlsson (M) som vice delegationsordförande och Yasmine Larsson (S). Ersättare är Adnan Dibrani (S), Amir Adan (M) och Kalle Olsson (S).

Redogörelsens huvudsakliga innehåll

I redogörelsen beskrivs verksamheten inom PA-UfM och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2014. Arbetet inom PA-UfM har under året haft en något lägre intensitet till följd av valet till Europaparlamentet. Konflikten i Syrien och migrationsfrågor har stått i fokus för verksamheten. Därutöver har bl.a. fredsprocessen i Mellanöstern varit en framträdande fråga. Med alla de utmaningar som den södra Medelhavsregionen står inför finns det ett stort behov av ett effektivt forum för en dialog med EU. Detta gäller inte minst mot bakgrund av bakslagen för demokratiseringsprocesserna i flera länder i Mellanöstern och Nordafrika. För att effektivisera den parlamentariska församlingens arbete är det välkommet att ansträngningar görs för att komma till rätta med organisationens administrativa tillkortakommanden.

Den svenska PA-UfM-delegationens verksamhet har också varit något mindre omfattande än tidigare år till följd av det svenska riksdagsvalet. I samband med församlingssessionen i Amman hade delegationen ett antal möten för att orientera sig om situationen i Jordanien och i Syrien. Den svenska delegationen har även bidragit med flera konkreta förslag inom ramen för församlingens utskottsarbete. I utskottet för politiska frågor har delegationen lyft fram vikten av att respektera de mänskliga rättigheterna. I kulturutskottet har delegationen föreslagit att utskottet ska behandla frågor om frihet på internet och vikten av utbildning för att främja demokrati. I utskottet för ekonomiska frågor har den svenska delegationen föreslagit att utskottet framöver bör undersöka vilka lärdomar som kan dras av de baltiska staternas erfarenhet av övergången till marknadsekonomi. Vid PA-UfM:s församlingssession motsatte sig delegationen ett förslag om att inrätta en särskild Medelhavsbank.

Den avgående PA-UfM-delegationens uppmaning till den tillträdande delegationen har varit att en ökad proaktivitet och en högre konkretion för den parlamentariska församlingen bör eftersträvas.

 

Utskottets överväganden

Riksdagsstyrelsens redogörelse till riksdagen 2014/15:RS4

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger redogörelse 2014/15:RS4 till handlingarna.

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar delegationens redogörelse för verksamheten inom ramen för PA-UfM under 2014. Utskottet noterar att arbetet inom PA-UfM har haft en jämförelsevis lägre intensitet under 2014 till följd av valet till Europaparlamentet samt att även den svenska PA-UfM-delegationens verksamhet har varit något mindre omfattande än tidigare år med anledning av det svenska riksdagsvalet.

Utskottet konstaterar att den södra Medelhavsregionen står inför stora utmaningar. I flera länder har de demokratiseringsprocesser som inleddes 2011 gått i stå. Utvecklingen i Syrien är ytterst allvarlig och har långtgående subregionala konsekvenser men påverkar även Europa i form av exempelvis migrationsströmmar och terrorism. Utskottet anser därför att det är välkommet att utvecklingen i Syrien med omnejd står högt på PA-UfM:s agenda. Fredsprocessen i Mellanöstern har inte gjort några framsteg. Utskottet noterar att PA-UfM är ett av få forum för möten mellan representanter för Israel och arabvärlden. Mellanöstern och Nordafrika (MENA) är en av de minst integrerade regionerna i världen. Det finns ett stort behov av en ökad integration i regionen för att främja fred och försoning samt en hållbar ekonomisk tillväxt och socio-ekonomisk utveckling. Utskottet menar att dialogen inom PA-UfM potentiellt kan bidra till att även främja integration inom MENA-regionen. Utskottet betonar sammantaget att dialogen mellan parlamentariker inom ramen för PA-UfM har en mycket viktig roll att spela för att främja fred, demokrati och välstånd i Medelhavsområdet.

Utskottet uppskattar det arbete som den svenska PA-UfM-delegationen utfört under 2014. Utskottet delar delegationens uppfattning att det inte finns något behov av en särskild Medelhavsbank och konstaterar att den Europeiska investeringsbanken (EIB) har en facilitet som upprättats specifikt för verksamhet i det södra Medelhavsområdet (The Facility for Euro-Mediterranean Investment and Partnership, FEMIP). FEMIP utgör ett verktyg för att uppnå målsättningarna för den europeiska grannskapspolitiken och för UfM och stöder projekt som främjar ekonomisk utveckling i EU:s s.k. partnerskapsländer i det södra grannskapet. För perioden 20142020 har 9,6 miljarder euro anslagits för verksamheten.

Enligt riksdagsstyrelsens Övergripande strategi för riksdagens internationella kontaktverksamhet 2010–2014 är målsättningen att verka för demokrati och mänskliga rättigheter och att stärka parlamentens roll. Utskottet konstaterar att den svenska delegationen till PA-UfM bidrar till att uppfylla de nämnda målen och välkomnar delegationens arbete under 2014.

Utskottet föreslår att redogörelsen läggs till handlingarna.

 

 

 

 

 

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Redogörelsen

Redogörelse 2014/15:RS4 Redogörelse för verksamheten inom Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2014.