|
I betänkandet behandlar utskottet regeringens skrivelse 2014/15:8 Kontroll av postförsändelser. Skrivelsen innehåller en redogörelse för hur bestämmelserna om kontroll av postförsändelser i lagen (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter, förkortad LPK, tillämpades under 2013.
Regeringen har sedan 1998 årligen redovisat hur reglerna i LPK har tillämpats. Redovisningarna visar enligt regeringen att reglerna följs och att postförsändelser inte öppnas i onödan. Därmed anser regeringen att det är säkerställt att de enskildas integritet inte kränks i onödan. Mot denna bakgrund gör regeringen bedömningen att den årliga redovisningen till riksdagen i en särskild skrivelse kan upphöra.
Utskottet föreslår att regeringens skrivelse läggs till handlingarna samt delar regeringens bedömning att den årliga redovisningen till riksdagen av resultatet av Tullverkets öppnande av postförsändelser kan upphöra.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Skrivelsens huvudsakliga innehåll
Konstitutionsutskottets yttrande
Kontroll av postförsändelser – motiveringen (V)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Konstitutionsutskottets yttrande KU4y
Kontroll av postförsändelser |
Riksdagen lägger skrivelse 2014/15:8 till handlingarna.
Reservation (V) – motiveringen
Stockholm den 2 december 2014
På skatteutskottets vägnar
Per Åsling
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Per Åsling (C), Leif Jakobsson (S), Jessica Polfjärd (M), Sara Karlsson (S), Olof Lavesson (M), Anna Hagwall (SD), Hannah Bergstedt (S), Rasmus Ling (MP), Helena Bouveng (M), Adnan Dibrani (S), David Lång (SD), Mats Persson (FP), Daniel Sestrajcic (V), Aron Modig (KD), Patrik Lundqvist (S), Erik Ezelius (S) och Anette Åkesson (M).
Den 1 juli 1998 trädde lagen (1998:506) om punktskattekontroll av transporter m.m. av alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter, förkortad LPK, i kraft. Enligt LPK får Tullverket undersöka postförsändelser från andra EU-länder för att kontrollera om de innehåller alkohol- eller tobaksvaror. I det lagstiftningsärende som låg till grund för LPK uttalade skatteutskottet, för att skapa ännu större insyn i och möjlighet till uppföljning och utvärdering av kontrollverksamheten, att regeringen årligen bör informera riksdagen om hur många försändelser som granskats och öppnats och med vilket resultat (bet. 1997/98:SkU28 s. 44).
Regeringen har tidigare lämnat redogörelser till riksdagen för hur reglerna om kontroll av postförsändelser tillämpades under 1998–2012 (skr. 1999/2000:19, skr. 2000/01:37, skr. 2001/02:16, skr. 2002/03:13, skr. 2003/04:6, skr. 2004/05:6, skr. 2005/06:8, skr. 2006/07:8, skr. 2007/08:30, skr. 2008/09:8, skr. 2009/10:8, skr. 2010/11:8, skr. 2011/12:8, skr. 2012/13:8 och skr. 2013/14:8). Regeringen lämnar nu en redogörelse för 2013. Redogörelsen bygger i huvudsak på uppgifter som Tullverket har lämnat i en skrivelse till regeringen daterad den 24 februari 2014 (dnr Fi2014/707).
I skrivelsen redogör regeringen för hur bestämmelserna om kontroll av postförsändelser i LPK tillämpades under 2013.
Regeringen har sedan 1998 årligen redovisat hur reglerna i LPK har tillämpats. Redovisningarna visar att reglerna följs och att postförsändelser inte öppnas i onödan. Därmed anser regeringen att det är säkerställt att de enskildas integritet inte kränks i onödan. Mot denna bakgrund gör regeringen bedömningen att den årliga redovisningen till riksdagen i en särskild skrivelse kan upphöra.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen lägger regeringens skrivelse 2014715:8 Kontroll av postförsändelser till handlingarna samt delar regeringens bedömning att den årliga redovisningen till riksdagen av resultatet av Tullverkets öppnande av postförsändelser kan upphöra.
Bakgrunden till att Tullverket fick befogenhet att undersöka, öppna och omhänderta postförsändelser var att regeringen, under arbetet med LPK, på olika sätt fick upplysningar om att ett stort antal postförsändelser från andra EU-länder innehöll alkohol- eller tobaksvaror. Det kunde också konstateras att varorna felaktigt undgick svensk punktskatt. Reglerna om distansförsäljning och om säkerhet och representant för den skattskyldige, dvs. den utländske säljaren, följdes inte.
LPK är tillämplig vid punktskattekontroll som avser sådan hantering av skattepliktiga varor som omfattas av punktskattedirektivet. Lagen är tillämplig på kontroll av punktskattepliktiga varor vid vägtransporter och vid försändelser med post. I båda fallen är det Tullverket som ansvarar för kontrollverksamheten. För alla kontrollåtgärder gäller en proportionalitetsregel, dvs. att åtgärden inte får vara mer omfattande eller pågå under längre tid än vad som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med åtgärden.
Tullverket använder röntgenutrustning vid punktskattekontroll av postförsändelser. Genom att använda denna utrustning säkerställs enligt Tullverket att endast försändelser som misstänks innehålla alkohol och cigaretter öppnas.
Under 2013 öppnades sex av de postförsändelser som röntgades. Samtliga försändelser som öppnades innehöll alkoholvaror. Totalt omhändertogs 674 liter alkoholvaror, fördelat på 75 liter sprit, 156 liter vin och 443 liter starköl. Enligt Tullverket innehöll de öppnade försändelserna inga brevhemligheter. I samtliga av de sex ärenden som uppkom med anledning av öppnandet av postförsändelser har mottagarna debiterats 19 648 kronor i skatt och 3 954 kronor i transporttillägg.
Av nedanstående tabell framgår antalet öppnade postförsändelser per år och vad som omhändertagits. Siffrorna har i vissa fall avrundats till heltal. Alkohol- eller tobaksvaror har påträffats i samtliga öppnade postförsändelser utom i en postförsändelse som öppnades 2001 och i den postförsändelse som öppnades 2008.
Försändelser som kontrollerades under 1998–2013
Regeringen har årligen sedan 1998 redovisat resultatet av Tullverkets öppnande av postförsändelser enligt LPK. Redovisningarna visar att systemet med möjligheten att öppna postförsändelser fungerar väl och att reglerna i LPK följs. Av de senaste 15 årens redovisningar följer att träffsäkerheten är hög och att postförsändelser inte öppnas i onödan. Redovisningarna visar att systemet inte missbrukas och att de enskildas integritet inte inskränks i onödan. Mot bakgrund av detta anser regeringen att det är säkerställt att reglerna i LPK följs. Regeringen är vidare av uppfattningen att de årliga redovisningar som Tullverket lämnar till regeringen ger tillräckligt underlag för att möjliggöra uppföljning och utvärdering av kontrollverksamheten. Regeringen gör därför bedömningen att den årliga redovisningen till riksdagen i en särskild skrivelse kan upphöra.
Konstitutionsutskottet har yttrat sig över regeringens skrivelse (2014/15:KU4y). Konstitutionsutskottet, som begränsar sitt yttrande till att avse regeringens bedömning att den årliga redovisningen av tillämpningen av bestämmelserna om kontroll av postförsändelser i en särskild skrivelse till riksdagen kan upphöra, föreslår att skatteutskottet inte ställer sig bakom regeringens bedömning i frågan.
Utskottet anser att kontrollerna av postförsändelser är ett viktigt instrument för att säkerställa att svensk punktskatt tas ut vid postförsändelser eller liknande försäljning till svenska konsumenter. Utskottet föreslår att skrivelsen läggs till handlingarna.
När det sedan gäller frågan om huruvida den årliga redovisningen till riksdagen i en särskild skrivelse kan upphöra gör utskottet följande bedömning.
Regeringen har årligen sedan 1998 redovisat resultatet av Tullverkets öppnande av postförsändelser enligt LPK. Redovisningarna visar att systemet med möjligheten att öppna postförsändelser fungerar väl och att reglerna i LPK följs. Träffsäkerheten är hög och postförsändelser har inte öppnats i onödan. Redovisningarna visar att systemet inte missbrukats.
Skyddet av den enskildes integritet ska värnas. Redovisningarna visar också att de enskildas integritet inte kränks i onödan.
Utskottet delar regeringens uppfattning att de årliga redovisningar som Tullverket lämnar till regeringen ger tillräckligt underlag för att möjliggöra uppföljning och utvärdering av kontrollverksamheten. Utskottet gör därför liksom regeringen bedömningen att den årliga redovisningen till riksdagen i en särskild skrivelse kan upphöra.
av Daniel Sestrajcic (V). |
Jag delar utskottets uppfattning att regeringens skrivelse Kontroll av postförsändelser bör läggas till handlingarna. Jag instämmer emellertid i konstitutionsutskottets uppfattning så som den framgår i yttrande 2014/15:KU4y och anser att skatteutskottet inte bör ställa sig bakom regeringens bedömning att den årliga redovisningen av tillämpningen av bestämmelserna om kontroll av postförsändelser i en särskild skrivelse till riksdagen bör upphöra.
Bilaga 1
____
Förteckning över behandlade förslag
Regeringens skrivelse 2014/15:8 Kontroll av postförsändelser