den 5 november

Fråga

2013/14:97 Nedläggningen av Arbetsmiljöverkets kontor i Västerås

av Olle Thorell (S)

till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsmiljöverket, som arbetar för att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet, har de senaste åren fått kraftigt reducerade anslag. Budgeten är drygt 20 procent lägre i dag jämfört med 2006. Antalet arbetsmiljöinspektörer har minskat från 381 till 280 personer under samma period. Nu tvingas Arbetsmiljöverket till ytterligare neddragningar på grund av de minskade anslagen. Antalet distrikt minskas från tio till fem – och ska i fortsättningen kallas för regioner. Västerås är en av de orter som drabbas. Det innebär att kontoret i Västerås läggs ned och det nya regionkontoret placeras i Örebro.

Antalet inspektioner ute på arbetsplatserna har redan minskat med en fjärdedel. Det är allvarligt. Inspektörerna har även gått från att vara specialister till att bli generalister. ILO:s rekommendation är en inspektör per 10 000 anställda. I dag lever inte Sverige upp till de internationella rekommendationerna. Efter neddragningen har Sverige 0,6 inspektörer per 10 000 anställda. De som drabbas av dessa nedskärningar är medarbetare på våra arbetsplatser runt om i landet, eftersom risken för ohälsa, arbetsskador och olycksfall i arbetslivet riskerar att öka. Det är inte acceptabelt!

Min fråga till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson är:

Vad kommer arbetsmarknadsministern att vidta för åtgärder för att minska risken för ohälsa och olycksfall på arbetsplatserna nu när antalet inspektörer har minskat och Arbetsmiljöverkets kontor i bland annat Västerås stängs?