den 5 november

Fråga

2013/14:96 Mänskliga rättigheter i Iran

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Hassan Rohani valdes nyligen till president i Iran. Hassan Rohani har visat intresse för västvärlden och förklarat sig villig till dialog. Dialogen har rört sig om Irans kärnvapen. I skuggan av denna dialog avrättar landet dagligen sina politiska motståndare. Efter Kina är Iran det land som verkställer flest dödsdomar. År 2012 avrättades 522 personer, och hittills ligger siffran på 400 i år. Natten till den 26 oktober 2013 avrättades två kurdiska politiska fångar, Habibullah Golparipour, 29 år, och Reza Esmaeili, 35 år, av den iranska regimen. Samma dag avrättades även 16 politiskt aktiva balucher i Zahidanprovinsen. Den nya vågen av massavrättningar av politiska fångar inträffar under samma tid som Rohanis regering börjat att med USA i spetsen samtala med västvärlden. I skuggan av de samtal som förs försöker Iran krossa all inhemsk opposition. Rohanis regering ser dagens situation som en möjlighet att återigen påbörja massarresteringar och avrättningar av politiska aktivister och människorättsaktivister.

Det internationella samfundet ägnar alldeles för liten uppmärksamhet åt mänskliga rättigheter i Iran. Den dialog som inletts med länder i väst om kärnvapnen får inte dölja, skyla över eller dra uppmärksamheten från de brott mot mänskliga rättigheter som begås i Iran.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för Sveriges del och inom EU för att förmå den iranska regimen att upphöra med sina förföljelser och avrättningar av politiska fångar?