den 31 oktober

Fråga

2013/14:91 Tobaksindustrins påverkan på politiken

av Hans Hoff (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

I TV4-programmet Kalla Faktas reportage om hur tobaksindustrin påverkar politiken framkommer det att Sverige aktivt motarbetat att WHO:s ramkonvention om tobak ska innehålla tydliga riktlinjer mot ekonomisk inblandning från tobaksindustrin. Bakgrunden ska enligt statsrådet Maria Larsson (KD) vara att de svenska reglerna för partistöd skulle komma i konflikt med skrivningen i riktlinjerna om den förbjuder bidrag från tobaksindustrin till partier. Enligt statsrådet skulle det inte ha varit möjligt för Sverige att leva upp till ursprungsförslaget till riktlinjer, eftersom en avsaknad av svenska regler på detta område inte gör det möjligt att kontrollera efterlevnaden av att ingen del av politiken mottar stöd från tobaksnäringen.

För att tillfredsställa den svenska regeringens invändningar fick riktlinjerna en svagare skrivning, där länderna först efter att ha tagit hänsyn till nationell lagstiftning eller nationella grundlagar uppmanas att förbjuda bidrag från tobaksindustrin till politiska partier, kandidater eller kampanjer eller att kräva full öppenhet för sådana ekonomiska bidrag. Med tanke på de senaste årens diskussion om lagstiftning om bidrag till partier och kandidater är det mycket anmärkningsvärt att regeringen, samtidigt som man säger sig vilja genomföra lagstiftning i Sverige, aktivt motarbetar tydliga skrivningar mot bidrag från tobaksindustrin. Det är särskilt anmärkningsvärt mot bakgrund av det pågående riksdagsarbetet om att få en lagstiftning som kräver att partierna ska redovisa varifrån man får sina ekonomiska bidrag.

Jag vill därför fråga statsrådet följande:

På vilket sätt förankrade statsrådet och regeringen sin ståndpunkt i riksdagen om att kräva att de ursprungligt föreslagna riktlinjerna måste förändras för att Sverige skulle kunna rösta för dem?