den 31 oktober

Fråga

2013/14:90 Nedrustning av DalVästra Värmlands Järnväg (DVVJ)

av Anita Brodén (FP)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

På många håll i landet har man på senare tid utökat persontrafiken på järnväg, vilket lett till ökat kollektivt resande, större möjlighet till arbetspendling och lättare att studera på distans. I Dalsland har sommartrafiken på DVVJ stor betydelse för turismen. Det är den näringsgren som internationellt sett ökar mest.

Godstransporterna på DVVJ har också ökat på senare år. I dag transporteras timmer motsvarande 2 000 lastbilar på järnvägslinjen mellan Mellerud och Billingsfors. En återinförd åretrunttrafik också för persontrafiken skulle betyda mycket för stora delar av Dalsland. Skulle däremot en nedläggning av såväl godstrafik som persontrafik bli aktuell kommer detta att innebära en synnerligen stor belastning för Dalsland. Det riskerar att undanröja pendlings- och utvecklingsmöjligheter och att innebära en ökad trafikfara på redan dåliga vägar samt en miljöbelastning.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka möjligheter bedömer statsrådet att det finns för att upprätthålla åretrunttrafik för gods- och persontrafik på DVVJ med hänsyn tagen till företagande, turism, miljö och trafiksäkerhetsaspekter?