den 25 oktober

Fråga

2013/14:86 Reducerat sjuklöneansvar

av Pyry Niemi (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Det skapas alldeles för få nya jobb i Sverige, och arbetslösheten är nästan 8 procent. Mer än 400 000 i arbetsför ålder står utan jobb. Det är oacceptabelt och ohållbart. Fler arbeten måste skapas, och fler arbetsgivare måste våga anställa.

Hypotesen att sjuklöneansvaret minskar företagens vilja att anställa befästs av en enkätundersökning gjord bland 600 företagare/företagsledare som Skop tagit fram på uppdrag av organisationen Företagarna. Enligt undersökningen har 16 procent av företagen en eller flera gånger avstått från att anställa en person på grund av sjuklöneansvaret. Vidare framgår att 68 procent av företagen absolut eller kanske skulle bli positiva till att anställa en person med lång sjukhistoria om de slapp att betala sjuklön. Enligt undersökningen är det framför allt små och medelstora företag som hämmas i sina anställningsplaner av risken att dra på sig sjuklönekostnader.

Om staten skulle överta ansvaret för den andra sjuklöneveckan skulle fler företagare våga anställa. Det skulle också leda till att fler arbeten skapades.

Min fråga till näringsminister Annie Lööf är:

Avser ministern att vidta några åtgärder för att underlätta sjuklöneansvaret för företagen?