den 19 september

Fråga

2013/14:8 Skattemärkning och skatteupplagskrav

av Hannah Bergstedt (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Den illegala tobakshandeln är ett stort problem. En importör behöver inte betala punktskatten förrän efter 72 dagar varunder vederbörande säljer sitt lager och lämnar bolaget kvar som ett tomt skal. Oskattade cigaretter 2009–2011 uppges stå för ett skattebortfall på en halv miljard kronor.

Regeringen har i en lagrådsremiss uppgett att den avser att införa spårningssystemet EMCS för att kunna kontrollera inrikes flyttningar av alkohol och tobak. Det är bra. Därutöver behövs bland annat en skattemärkning på tobakspaketen. Vidare har Skatteverket väckt frågan om inte Sverige, likt Estland, borde ställa högre krav på den som vill starta ett tobaksupplag. Ett kompletterande krav vore att skatteupplagsinnehavaren kan lämna en bankgaranti så att det finns en säkerhet utifrån vilken obetalda skatter i värsta fall kan drivas in.

Avser finansministern att införa en skattemärkning på tobakspaketen samt ställa krav på en bankgaranti på den som vill driva ett skatteupplag för tobak och/eller alkohol?