den 24 oktober

Fråga

2013/14:74 Radioaktiv metall i konsumentprodukter

av Kent Persson (V)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Kärnkraften ger upphov till radioaktivt metallskrot. I Sverige tas det om hand vid Studsviks metallåtervinningsanläggning. Omkring 3 000 ton radioaktivt skrot passerar anläggningen utanför Nyköping varje år. Skrotet smälts där ned och blandas ut med icke radioaktiv metall och friklassas. Enligt ett inslag i Vetenskapsradions miljöprogram Klotet den 9 februari 2011 är det hemligt vart metallen sedan tar vägen. Det är därför omöjligt för konsumenter att veta om produkter de köper innehåller den friklassade metallen. Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade den 8 december 2010 att avslå journalisten Pelle Zetterstens begäran att få reda på vem som tar emot metallen. Kammarrätten i Stockholm avslog den 11 januari 2011 Zetterstens överklagande av beslutet.

Radioaktiv metall kan också förekomma i konsumentvaror som importeras till Sverige. Tullen har stoppat införsel av varor som gett utslag för radioaktivitet. Det har till exempel rört sig om foderskålar för djur, salt- och pepparströare och lampfötter.

Jag vill därför fråga näringsminister Annie Lööf:

Avser ministern att ta några initiativ för att se till att radioaktiv metall inte används i konsumentvaror som säljs i Sverige?