den 23 oktober

Fråga

2013/14:72 Granhults ungdomshem

av Lennart Axelsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

När ungdomar hamnar snett i tillvaron har samhället ett stort ansvar för att ur en solidarisk och medmänsklig synvinkel göra allt som går för att hjälpa dem tillbaka på rätt spår. Framför allt för ungdomarnas egen skull men också för att det är bra för hela samhället. Det är i det ljuset man måste se på frågan om Statens institutionsstyrelses (Sis) planerade nedläggning av ungdomshemmet Granhult i Lindesbergs kommun. Granhult tar emot pojkar i åldern 16–20 år med missbruks- och kriminalitetsproblematik och har sex låsta och sex öppna platser. Det är inget konstigt i att verksamheter ifrågasätts om det finns en problematik av något slag, men så är inte fallet när det gäller Granhult. Tvärtom ligger man i topp i nästan alla mätbara resultat när det görs jämförelser med andra institutioner.

En avveckling skulle inte bara innebära att 28 fast anställda och ca 12 vikarier blir av med sina arbeten. En grov uppskattning av vad en avveckling skulle kosta, enbart i ekonomiska termer, hamnar enligt uppgift någonstans mellan 40 och 50 miljoner!

Detta på en institution som går med vinst och som kanske är en av landets bästa på att ge ungdomar en ny chans och framtidstro.

Ledningen för Sis har ännu inte presenterat något hållbart motiv för en nedläggning.

Min fråga till statsrådet Maria Larsson som ansvarig för denna vård är om hon känner till nedläggningsplanerna och hur bakgrunden till förslaget ser ut.