den 22 oktober

Fråga

2013/14:71 Framtiden för förstelärartjänsterna

av Jabar Amin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Enligt uppgifter från Skolverket använder nio av tio kommuner det statliga stödet för anställning av förstelärare som ett tillfälligt stöd, i strid med intentionerna. Detta innebär att de lärare som blir förstelärare inte vet om de kommer att få fortsätta i den tjänsten, vilket riskerar att hämma det goda utvecklingsarbete som dessa lärare kan åstadkomma på sina skolor.

Detta leder i sin tur till att lärarnas generella löneutveckling, som vi hoppas att karriärtjänsterna ska bidra till, riskerar att utebli.

Det är beklagligt att kommunerna använder stödet på detta sätt, men tyvärr förståeligt. Under sin tid som utbildningsminister har Jan Björklund valt att sjösätta reformer utan att förankra dem med skolprofessionen, och resultatet har ofta blivit att regeringen tvingats justera reformerna i efterhand. Det tydligaste exemplet på detta är haverierna som har kännetecknat införandet av lärarlegitimationen. Regeringens slarv leder till en ryckighet och osäkerhet i skolväsendet, vilket ytterst drabbar våra elever och lärare.

När det gäller denna reform har utbildningsministern kritiserat kommunerna för att de inför stödet som en tillfällig åtgärd, men kritiken ekar ihåligt. Han hade kunnat förankra reformen i en uppgörelse med SKL, där det redan från början var klarlagt att det var tänkt att den som blir förstelärare ska bli det utan tidsbegränsning, så som andra tjänster utformas. Det hade dock krävt lyhördhet och vilja till samarbete.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern följande:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att de som blir förstelärare ska känna en trygghet i att de får fortsätta att vara förstelärare?