den 22 oktober

Fråga

2013/14:70 al-Shabab

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Sedan länge är al-Shabab verksamt i Sverige genom insamling av ekonomiska medel samt rekrytering. Vi kan inte utesluta att kritiker även i vårt land har anledning att känna obehag inför organisationen. al-Shababs politiska gren står inte självständig från den militära ledningen och är sedan anslutningen till al-Qaida inte en självständig rörelse. Men Sveriges regering benämner inte organisationen som en terrororganisation.

EU uppger att man inte har terrorstämplat al-Shabab, men regeringen kan ta initiativ till att Europeiska rådet för upp al-Shabab på Europeiska unionens förteckning över terroristorganisationer. Enskilda länder i Europa som Storbritannien har däremot intagit en mer kritisk hållning. Regeringen borde med anledning av händelseutvecklingen och al-Shababs uttalade våldsambitioner inta en klar ståndpunkt. Det skulle ge ökade förutsättningar att arbeta förebyggande, lyfta frågan inom EU och driva en tydligare internationell linje i förhållande till terroristdåd. 

Sveriges regering har ett politiskt ansvar i att vidta åtgärder som förebygger och bekämpar al-Shababs terrorverksamhet i såväl Sverige och Europa som världen i övrigt. Det lidande terrorn orsakar får inte accepteras. Våldsbejakande extremism är sinsemellan i grund och botten likartade företeelser oavsett uttalat syfte och geografisk hemvist.

Jag har följande fråga:

Avser utrikesministern att förändra bedömningen av al-Shabab?